Ξέρατε ότι έχουμε Μουσείο… Γρίφων;

Το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης είναι το πρώτο στην Ελλάδα και διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή γρίφων στη χώρα μας αλλά και μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως!

Το Μουσείο Γρύφων στο Καστελλόριζο ιδρύθηκε από τον μαθηματικό Πανταζή Χούλη και διαθέτει 4200 εκθέματα! Έχει καταφέρει να εντυπωσιάσει μικρούς και μεγάλους και μάλιστα πολλοί διακεκριμένοι επισκέπτες πηγαίνουν στο νησί αποκλειστικά για το Μουσείο Γρίφων.

Το ιδιαίτερο και πρωτοποριακό Μουσείο λειτουργεί χειμώνα/καλοκαίρι. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν μόνο άλλα τέσσερα Μουσεία Γρίφων. Ωστόσο το… δικό μας είναι διαδραστικό!



Έχουμε παράδοση!

Μπορεί οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουν, όμως το Καστελλόριζο έχει μεγάλη παράδοση στους γρίφους. Μάλιστα αυτό αποδεικνύεται από περιοδικά με γρίφους του 19ου αιώνα που υπάρχουν στο Λαογραφικό Μουσείο του νησιού! Επιπρόσθετα, υπάρχουν πάρα πολλά αινίγματα με τη μορφή ποιήματος στην εφημερίδα Καστελλοριζιακά Νέα της δεκαετίας του ’60. Μία ακόμη απόδειξη της μακράς παράδοσης είναι η συχνή εκπροσώπηση της χώρας μας στον Διεθνή Οργανισμό Γρίφων από δύο βραβευμένους Έλληνες, που έχουν καταγωγή από το Καστελλόριζο.

Έρχεται το Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου!
Το Φεστιβάλ Γρίφων επανέρχεται τον Οκτώβρη! Πρόκειται για το 3ο Φεστιβάλ και όπως όλα δείχνουν θα γίνει θεσμός! Με επίκεντρο τη θεματική των Γρίφων αλλά και με παράλληλες επιστημονικές δράσεις και βιωματικά δρώμενα θα αναδειχθεί η επιστήμη και η σύγχρονη τεχνολογία ως μια συναρπαστική εμπειρία! Μετά τη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Γρίφων ο ιδρυτής του Πανταζής Χούλης προσκλήθηκε και έδωσε σειρά διαλέξεων παρουσιάζοντας τους γρίφους και την ιστορία τους, προκαλώντας το αμέριστο ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων. Πέρασαν ξεχωριστές και δημιουργικές στιγμές παίζοντας και λύνοντας τους γρίφους. Αυτό αποδεικνύει πως το Καστελλόριζο μπορεί και εξάγει τον δικό του πολιτισμό!