Εustress: Έχετε ακούσει για το καλό στρες;

Το στρες είναι μία αρνητικά φορτισμένη έννοια. Ξέρετε όμως ότι έχει και θετικό αντίκτυπο;

Όλοι μας έχουμε βιώσει στρεσογόνες καταστάσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας. Η κακή ψυχολογία, η πίεση που νιώθουμε συνεπάγεται πληθώρα αρνητικών συναισθημάτων που με τη σειρά τους ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Το στρες εκδηλώνεται ως “απάντηση” σε κάποιο ερέθισμα πίεσης, θετικής ή αρνητικής. Πρόκειται ουσιαστικά για φυσική άμυνα του οργανισμού που μας βοηθάει να αντιδράσουμε και να παραμείνουμε σε επιφυλακή. Όταν “απαντάμε” στο ερέθισμα, παρατηρούνται υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, αδρεναλίνης και ντοπαμίνης. Η ταχυπαλμία, η υψηλή θερμοκρασία κ.α. υποχωρούν όταν αντιμετωπιστεί η “πρόκληση”. Τότε, επανερχόμαστε στη φυσιολογική λειτουργία.

Το eustress
Μπορεί να έχουμε μία σημαντική επαγγελματική συνάντηση που θα κρίνει τις αποφάσεις που θα ληφθούν και θα μας επηρεάσουν το επόμενο διάστημα. Το στρες εκεί θα μας χτυπήσει την πόρτα αλλά μπορεί να λειτουργήσει θετικά για εμάς! Τα χαμηλά επίπεδα στρες μας ενεργοποιούν χωρίς να μας “φορτώνουν” ψυχολογικά και να μας αποσυντονίζουν. Το να είμαστε σε εγρήγορση πριν από ένα σημαντικό ραντεβού για παράδειγμα είναι ωφέλιμο. Επιπλέον, το καλό στρες συμβάλλει στην εξέλιξή μας και μπορεί να μας ωθήσει να προβούμε σε αλλαγές που θα βελτιώσουν της ζωή μας. Ακόμη, σύμφωνα με τη δρα Safia Debar, εμπειρογνώμονα διαχείρισης άγχους στη Mayo Clinic Healthcare, τα υγιή επίπεδα στρες βοηθούν στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας.

Όταν επιλέγουμε να αποδεχτούμε μια πρόκληση, μπαίνουμε σε μία διαδικασία που αποσκοπεί στην επίτευξη ενός στόχου. Το eustress σχετίζεται με το κίνητρο, τη δέσμευση, την ελπίδα και την ικανοποίηση. Ενώ το distress – το “κακό” στρες – συνδέεται με τη δυσφορία, το eustress συνδέεται με την ευφορία.

Η σημασία της ροής
Το eustress θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι είναι η θετική πλευρά του stress και σε αυτήν καθοριστικός παράγοντας είναι ο τρόπος που επιλέγουμε να ανταποκριθούμε στα ερεθίσματα – προκλήσεις που μας παρουσιάζονται. Επομένως, αντί να εστιάσουμε στις επιπτώσεις μιας αρνητικής κατάστασης, όπως είναι η φθορά και η εξουθένωση, τη βλέπουμε ως μια κατάσταση ροής μέσα από την οποία θα εξελιχθούμε.