Μαγείρεμα στο σπίτι: Είναι πολλά τα πλεονεκτήματα!

Γιατί λοιπόν είναι πλεονέκτημα, θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς, και ποια είναι τα καθημερινά εμπόδια που μας οδηγούν στην εύκολη λύση να πάρουμε έτοιμο φαγητό;

– Οι άνθρωποι που μαγειρεύουν συχνότερα σπίτι, αντί να τρώνε έξω, τείνουν να έχουν συνολικά πιο υγιεινή διατροφή χωρίς υψηλότερα έξοδα διατροφής.
– Οι άνθρωποι που μαγειρεύουν συχνά γεύματα σπίτι τρώνε πιο υγιεινά και καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες από εκείνους που μαγειρεύουν λιγότερο σύμφωνα με νέα έρευνα. Τα ευρήματα υποδηλώνουν επίσης ότι όσοι μαγειρεύουν συχνά σπίτι (6-7 βράδια την εβδομάδα) κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες και στις περιπτώσεις που έτρωγαν έξω.

– Το μαγείρεμα στο σπίτι κάνει καλό στα παιδιά. Η έρευνα δείχνει ότι ο χρόνος που αφιερώνουν οι γονείς στην προετοιμασία του φαγητού στο σπίτι επηρεάζει τις αποφάσεις των παιδιών για πρόσληψη τροφής που λαμβάνεται στο σχολείο χωρίς γονική επίβλεψη.
– Η δεξιότητα στην κουζίνα δεν είναι μόνο καλή για τους γευστικούς σας κάλυκες. Είναι επίσης καλή και για την ψυχική σας υγεία. Η προοδευτικά μεγαλύτερη ενασχόληση με τη μαγειρική δείχνει ότι συμπαρασύρει συνολικά και την υγεία αλλά και τις νοητικές ικανότητες.

Ωστόσο, εκτός από το βασικό πρόβλημα του τι να μαγειρέψω σήμερα μπορεί να αντιμετωπίσουμε και μια σειρά άλλων εμποδίων. Η υπερνίκηση των εμποδίων στο μαγείρεμα στο σπίτι ξεκινά συχνά με την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο βλέπετε την προετοιμασία του γεύματος ή τον χρόνο που περνάτε στην κουζίνα. Μερικοί συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους δεν μαγειρεύουμε στο σπίτι και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό, περιλαμβάνουν:

Εμπόδιο 1: “Δεν έχω χρόνο να μαγειρέψω”
Σίγουρα, ψώνια, τεμαχισμός συστατικών, μαγείρεμα και στη συνέχεια καθαρισμός μπορεί να είναι χρονοβόρα. Αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιταχύνετε τα πράγματα:
Αγοράστε online και παραλάβετε όλα τα υλικά στην πόρτα σας. Βάλτε την οικογένειά σας να συμμετέχει. Μοιράστε τα καθήκοντά σας για ψώνια και καθαρισμό με τον σύζυγό σας ή με έναν συγκάτοικο. Κάνετε κάποια προετοιμασία εκ των προτέρων. Κόψτε τα λαχανικά το
Σαββατοκύριακο όταν πιέζεστε λιγότερο και έτσι θα μειώσετε τον τελικό χρόνο μαγειρέματος.
Χρησιμοποιήστε φρέσκα υλικά. Οι προετοιμασίες για σαλάτες και ωμά τρόφιμα χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για να ετοιμαστούν.
Δείτε το μαγείρεμα των γευμάτων ως μια ευχάριστη, χαλαρωτική εμπειρία και όχι ως δουλειά. Έτσι θα σταματήσετε να το βλέπετε ως μια χρονοβόρα διαδικασία

Εμπόδιο 2: “Είναι φθηνότερο να τρώμε fast food”
Με την πρώτη ματιά, φαίνεται ότι το φαγητό σε ένα εστιατόριο γρήγορου φαγητού είναι λιγότερο ακριβό από το να φτιάχνετε ένα σπιτικό γεύμα. Αλλά αυτό συμβαίνει σπάνια. Μια μελέτη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που μαγειρεύουν στο σπίτι τείνουν να έχουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες χωρίς να έχουν υψηλότερα έξοδα για την τροφή τους. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι μαγειρεύουν συχνά στο σπίτι ξοδεύουν περίπου 50 ευρώ τον μήνα λιγότερο για φαγητό από εκείνους που έτρωγαν πιο συχνά έξω.

Εμπόδιο 3: “Είμαι πολύ κουρασμένος για να μαγειρέψω στο τέλος μιας δύσκολης
μέρας”
Η δημιουργία υγιεινών γευμάτων δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει τεράστια προσπάθεια. Μπορείτε να μαγειρέψετε σιγοψήνοντας το φαγητό έτσι ώστε να μη χρειάζεται συχνή επίβλεψη. Ταυτόχρονα μπορείτε να κάνετε άλλες δουλειές του σπιτιού. Κάντε τα γεύματα σε μεγάλες ποσότητες και παγώστε τα σε μεμονωμένες μερίδες για φαγητό. Όταν δεν έχετε χρόνο ή ενέργεια για να μαγειρέψετε μπορείτε απλά να ξεπαγώσετε μία από τις μερίδες.
Μαγειρεύοντας την κύρια πρωτεΐνη σας μία φορά την εβδομάδα, όπως ένα ψητό κοτόπουλο ή στήθος γαλοπούλας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κρέας για να δημιουργήσετε γρήγορα και εύκολα γεύματα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, όπως σούπα, σαλάτες, σάντουιτς, burritos ή ζυμαρικά.