Οι τροφές που ωφελούν την όραση

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας συμβουλεύει να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας πορτοκαλί λαχανικά και φρούτα, που είναι πλούσια σε βιταμίνη Α. Το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό δίνει στον αμφιβληστροειδή ό,τι είναι απαραίτητο για να μετατρέψει τις ακτίνες φωτός σε εικόνες. Επίσης, βοηθά τα μάτια να διατηρούν την υγρασία τους. Τα καρότα είναι πηγή βιταμίνης Α, όπως και οι γλυκοπατάτες.
Η βιταμίνη C είναι επίσης απαραίτητη για την υγεία των ματιών. Τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, το γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια, τα ροδάκινα, οι κόκκινες πιπεριές, οι ντομάτες και οι φράουλες είναι καλές πηγές βιταμίνης C. Ακόμη, η βιταμίνη Ε, διατηρεί υγιή τα κύτταρα των ματιών. Καλές πηγές είναι το αβοκάντο, τα αμύγδαλα και οι ηλιόσποροι.

Επιπρόσθετα, καλό είναι να καταναλώνουμε λιπαρά ψάρια, τα οποία είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως σολομό, τόνο και σαρδέλες. Δύο ακόμη αντιοξειδωτικά που ωφελούν τα μάτια είναι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Βρίσκονται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και σε άλλες τροφές με έντονα χρώματα και προστατεύουν την ωχρά κηλίδα. Tο κέιλ, το σπανάκι, το μαρούλι, το μπρόκολο, ο αρακάς και τα αβγά είναι ωφέλιμα.