Ποιοι είναι οι εχθροί της τεστοστερόνης;

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν συνήθειες που μειώνουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης; Ο τρόπος ζωής μας παίζει σημαντικό ρόλο, οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε τα dont’s!

Aς δούμε τους εχθρούς της τεστοστερόνης!

Η έλλειψη άσκησης και η υπερβολική άσκηση
Σίγουρα η καθιστική ζωή συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης, οπότε η άσκηση ωφελεί! Ωστόσο η υπερβολική άσκηση δεν είναι ό,τι καλύτερο! Η ξεκούραση ανάμεσα στις προπονήσεις είναι απαραίτητη και γενικότερα παν μέτρον άριστον!

Στρες και ανεπαρκής ύπνος
Άλλος ένας σοβαρός εχθρός της τεστοστερόνης είναι το χρόνιο στρες. Αυτό επειδή οδηγεί στην απελευθέρωση της κορτιζόλης που με τη σειρά της επηρεάζει την παραγωγή τεστοστερόνης. Από την άλλη, ο ανεπαρκής ύπνος έχει επιπτώσεις στην ορμονική ισορροπία.

Κακή διατροφή και μεγάλες ποσότητες αλκοόλ
Η συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων επιδρά αρνητικά στην ορμονική ισορροπία. Αρνητικό πρόσημο έχει και η υπερκατανάλωση αλκοόλ στην καθημερινότητά μας.

Ανεπάρκεια βιταμίνης D
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D συνδέεται με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Επομένως, η έκθεση στον ήλιο με μέτρο είναι σημαντική, όπως και η κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε βιταμίνη D. Παραδείγματα τέτοιων τροφίμων είναι: σολομός, τόφου, αβγά, μανιτάρια.