Πώς θα νικήσετε την υπνηλία

Είσαι στη δουλειά και συνεχώς νυστάζεις… Έχει συμβεί σε όλους μας! Το θέμα είναι πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Τρόποι… υπάρχουν!

Πάμε να δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε για να τονωθούμε.
Αρχικά, το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό όταν νιώθουμε πως νυστάζουμε αλλά έχουμε ακόμα μπροστά μας πολλά να κάνουμε είναι να πιούμε καφέ. Η καφεΐνη, καθώς είναι διεγερτική ουσία, συμβάλλει στην ενεργοποίησή μας. Επομένως, ο καφές βελτιώνει την απόδοσή μας και είναι σύμμαχός μας κατά της υπνηλίας.

Tip
Nα είστε προσεκτικοί αναφορικά με την κατανάλωση καφεΐνης, γιατί μπορεί να σας κάνει πολύ νευρικούς και να μην φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Καφεΐνη δεν έχει μόνο ο καφές!
Το τσάι matcha είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Επίσης, περιέχει ποσότητα καφεΐνηςόχι φυσικά όση ο καφές. Το μαύρο τσάι περιέχει λιγότερη καφεΐνη σε σχέση με το τσάι matcha, είναι όμως καλή επιλογή για όσους δεν προτιμούν να πίνουν καφέ. Το πράσινο τσάι έχει μέτρια ποσότητα καφεΐνης. Ακόμη, το κακάο αποτελεί φυσική πηγή καφεΐνης, ενώ πρέπει να ξέρουμε ότι τα ενεργειακά ποτά περιέχουν μεγάλη ποσότητα καφεΐνης.

Κινούμαστε και… ξυπνάμε!
Η κίνηση μας βοηθάει να παραμείνουμε ξύπνιοι και ενεργοί. Αν όταν έχουμε υπνηλία παραμείνουμε αδρανείς και απλώς καθόμαστε δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα… Πρέπει να λάβουμε δράση, να σηκωθούμε και να περπατήσουμε ακόμα και μέσα στον χώρο εργασίας μας, αν δεν μπορούμε να κάνουμε ένα break και να βγούμε για λίγο έξω. Ακόμα και 5 λεπτά περπάτημα μπορεί να είναι ευεργετικό, ειδικά σε εξωτερικό χώρο όπου στο να “ξυπνήσουμε” βοηθάει και ο αέρας. Επιπρόσθετα μια καλή λύση είναι να κάνουμε διατάσεις. Έτσι, μπορεί να μην χρειαστεί καν να απομακρυνθούμε από το γραφείο μας. Για να πάρετε βαθιές αναπνοές, ανοίξτε το παράθυρο για λίγο ή βγείτε στο μπαλκόνι και επικεντρωθείτε στις εισπνοές και τις εκπνοές.

Tip
Eνισχύστε την επίδραση της κίνησης, ρίχνοντας λίγο κρύο νερό στο πρόσωπό σας. Σε αντίθεση με το ζεστό νερό, που μας χαλαρώνει και μας βοηθάει να κοιμηθούμε, το κρύο νερό μας ξυπνά.

Τα dont’s
Αποφεύγουμε τα σνακ που περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, καθώς και τους πολλούς υδατάνθρακες. Για παράδειγμα, δεν είναι καλή ιδέα να καταναλώσετε ζυμαρικά – όσο κι αν είναι πρόκληση!

Say Yes!
– Οι ξηροί καρποί είναι πλούσια πηγή σε πρωτεΐνες και φυσικά λίπη με αποτέλεσμα να μας κάνουν να νιώθουμε περισσότερο χορτάτοι.

– Η μαύρη σοκολάτα μας βοηθάει να συγκεντρωθούμε σε αυτό που κάνουμε και μας δίνει ενέργεια.