Σεροτονίνη: Η ορμόνη της ευτυχίας και τα “μυστικά” της

Η σεροτονίνη δρα ως νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου και χαρακτηρίζεται ως η ορμόνη της ευτυχίας. Όταν υπάρχει σε ικανοποιητικά επίπεδα, συμβάλλει στην πρόληψη της κατάθλιψης και αποτελεί σε κάποιον βαθμό “ρυθμιστή” της διάθεσής μας.

Η σεροτονίνη είναι μία πρωτεΐνη με βασικό δομικό της λίθο το αμινοξύ τρυπτοφάνη. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη, την ιδεοψυχαναγκαστική συμπεριφορά και τις αγχώδεις διαταραχές. Ανάμεσα στους παράγοντες που συμβάλλουν στην ανεπάρκεια σεροτονίνης είναι το στρες, η έλλειψη βιταμίνης Β6, οι ορμονικές αλλαγές και ο διαβήτης.

– Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, αρκούν 20 λεπτά προπόνησης για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας έως και για 12 ώρες. Είναι όμως καθοριστικό να κάνετε τη γυμναστική που σας ευχαριστεί!
–  Επειδή η τρυπτοφάνη είναι μεγάλης σημασίας για την παραγωγή σεροτονίνης, η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε αυτό το αμινοξύ θα βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης με φυσικό τρόπο.

Πού βρίσκεται η τριπτοφάνη
Η τρυπτοφάνη βρίσκεται σε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων όπως τα γαλακτοκομικά, τα λιπαρά ψάρια, τα φρούτα, τα πουλερικά, τα όσπρια και η μαύρη σοκολάτα.

– Για να αυξήσουμε τα επίπεδα σεροτονίνης είναι ωφέλιμο να μειώσουμε την ποσότητα καφεΐνης.Η ουσία αυτή συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων αδρεναλίνης και κορτιζόλης, τα οποία δημιουργούν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό της σεροτονίνης.

– Η βιταμίνη D παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην παραγωγή σεροτονίνης. O οργανισμός μας αυξάνει την παραγωγή της όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου.

Η σημασία της φωτοθεραπείας
Όταν το φως της ημέρας δεν είναι αρκετό, μπορούμε να χρησιμοποιούμε ειδικές λάμπες που μας βοηθούν να αποφύγουμε την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή. Η λάμπα που χρησιμοποιείται είναι 10.000 lux, τοποθετημένη σε απόσταση 50 εκατοστών, για περίπου μισή ώρα.

Ύπνος, σεξ και γέλιο
Αυτό είναι το τρίπτυχο της ευτυχίας γιατί συμβάλλει στην αύξηση της σεροτονίνης. Η ξεκούραση αυξάνει φυσικά τη συγκέντρωση σεροτονίνης, το σεξ επίσης, επειδή είναι μια δραστηριότητα που προκαλεί ευχαρίστηση. Το γέλιο μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη διάθεση.