Τι είναι το σύνδρομο της λευκής ποδιάς

Με τον όρο «σύνδρομο της λευκής ποδιάς» περιγράφεται η απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης που εμφανίζεται μόνο στο ιατρείο, εξαιτίας του άγχους και του φόβου απέναντι στον γιατρό. Η ιατροφοβία – δηλαδή το υπερβολικό άγχος και ο φόβος πριν από ένα ιατρικό ραντεβού, μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο της λευκής ποδιάς. Τα άτομα που το εμφανίζουν έχουν συμπτώματα όπως εφίδρωση, ζάλη, ξηροστομία κ.α.
Σε άτομα που εμφανίζουν το σύνδρομο και άλλα καρδιακά προβλήματα, οι αλλαγές στην καθημερινότητά τους συνιστώνται συχνότερα αρχικά, παρά η φαρμακευτική αγωγή.

Η διαφραγματική αναπνοή ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, βοηθώντας στη μείωση του άγχους. Ειδικότερα, συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση των καρδιακών παλμών και βελτιώνει τη χρήση των αναπνευστικών μυών.
Πώς γίνεται: Ξαπλώνουμε ανάσκελα και τοποθετούμε το ένα χέρι στο πάνω μέρος του στήθους και το άλλο στην κοιλιά.  Εισπνέουμε αργά από τη μύτη, έτσι ώστε να “γεμίσουμε” με αέρα την κοιλιά. Παίρνουμε μια βαθιά εισπνοή, μετρώντας μέχρι το 4. Κρατάμε τον αέρα για 4 δευτερόλεπτα και μετά εκπνέουμε μετρώντας αργά τέσσερις χρόνους.