ΦΟΝΙΣΣΑ, η ταινία της Εύα Νάθενα εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα του Α. Παπαδιαμάντη από σήμερα στους κινηματογράφους

Πρεμιέρα σήμερα Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023 κάνει η ταινία ΦΟΝΙΣΣΑ σε σκηνοθεσία Εύας Νάθενα και σενάριο Κατερίνας Μπέη με τους Όλγα Δαμάνη, Στάθη Σταμουλακάτο, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μαρία Πρωτόπαππα, Έλενα Τοπαλίδου, Πηνελόπη Τσιλίκα, Γεωργιάννα Νταλάρα, Χρήστο Στέργιογλου, Δημήτρη Ήμελλο, Χριστίνα Μαξούρη, Αγορίτσα Οικονόμου, Μιχάλη Οικονόμου, Βερόνικα Δαβάκη, Νίκη Παπανδρέου, Μάνια Παπαδημητρίου, Μαρία Σκουλά, Γιάννη Τσορτέκη, Γαλήνη Χατζηπασχάλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική ταινία διάρκειας 97 λεπτών είναι κατάλληλη για άνω των 15 ετών.

Η επίσημη περίληψη της ταινίας της Εύας Νάθενα, ΦΟΝΙΣΣΑ, εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα του Α. Παπαδιαμάντη είναι η εξής: “Σε ένα δυστοπικό νησί της Ελλάδας γύρω στο 1900, η Χαδούλα, χήρα Ιωάννου Φράγκου είναι μια γυναίκα που έχει μάθει να επιβιώνει στην ανδροκρατούμενη, πατριαρχική κοινωνία υπηρετώντας αυτό που της πέρασε η μητέρα της – μια σκυτάλη δύσκολη, που διαιωνίζει την υποτίμηση και την κατώτερη μοίρα της γυναίκας. Η Χαδούλα επαναστατεί μέσα της και αυτό δεν θα αργήσει να συμβεί και προς τα έξω. Τα μικρά κορίτσια του νησιού γίνονται θύματά της. Αφαιρώντας τους τη ζωή, η ίδια νιώθει ότι τα απαλλάσσει από το κοινωνικό φορτίο που η ύπαρξή τους επιφέρει. Οι πράξεις της κάποια στιγμή αυτονομούνται και τη φέρνουν αντιμέτωπη με τον νόμο. Εγκαταλείπει το σπίτι της και βρίσκει καταφύγιο στη φύση. Όμως, όσο και αν η ηθική της τής υπαγορεύει ότι έπραξε σωστά, στην πραγματικότητα το χρόνιο τραύμα της την ακολουθεί παντού. Το τέλος έρχεται σαν λύτρωση.”

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το γνωστό μυθιστόρημα του Α. Παπαδιαμάντη φτάνει στην μεγάλη οθόνη. Το 1974 ο Κώστας Φέρρης σκηνοθετεί τη Μαρία Αλκαίου στον κεντρικό ρόλο της ηρωίδας σε μια ταινία η οποία άφησε ιστορία. Το 1993 προβάλλεται στην ΕΡΤ σειρά τριών επεισοδίων, σε σκηνοθεσία Άγγελου Κοβότσου, με την Τούλα Σταθοπούλου στον βασικό ρόλο. Το 2012, «Η Φόνισσα» κυκλοφορεί σε σκηνοθεσία Στέλλας Αρκέντη με την Ιωάννα Γκαβάκου στον ρόλο της Φραγκογιαννούς.

Πηγές
https://youtu.be/wgcxz0b6tnE?si=CO2pJ1gE1IHgDLwg
https://www.imdb.com/title/tt29644530/
https://www.lifo.gr/culture/cinema/i-fonissa-toy-alexandroy-papadiamanti-ston-elliniko-kinimatografo

Χρήστος Αρφάνης
Ο Χρήστος Αρφάνης (αγγλικά: Christos Arfanis) γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, Ελλάδα. Είναι Έλληνας σκηνοθέτης, σεναριογράφος - μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος - και παραγωγός ταινιών, καθώς επίσης και αρθρογράφος ψυχαγωγίας. Άρθρα του για τον Κινηματογράφο δημοσιεύονται στην Πολιτιστική στήλη του Επιστημονικού Περιοδικού του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά. Ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής του 6ου Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Ανατομία Εγκλήματος και Τρόμου» (Anatomy Crime and Horror International Film Festival) και του 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μαραθώνιος ταινιών (Athens Marathon International Film Festival). Δραστηριότητες: 2023 - σήμερα Μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος 2022 - σήμερα Αρχισυντάκτης και Αρθογράφος για το Say Yes to the Press (website + digital magazine) 2020 - σήμερα Αρχισυντάκτης και Αρθογράφος για το Entertainment News Greece (website) 2021 - 2023 Αρχισυντάκτης και Αρθρογράφος για το Art News by Glass Tee (website) 2020 - 2022 Αρχισυντάκτης και Αρθρογράφος για το Three Pixels Lab (website).