Η μουσική μας κάνει πιο υγιείς!

Μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Μαϊάμι διαπίστωσε ότι η μουσική έχει θεραπευτικές ιδιότητες ακόμη και σε περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με ανίατες ασθένειες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ασθενείς με Αλτσχάιμερ ένιωθαν ανακούφιση χάρη στην ήρεμη, κατευναστική μουσική. Όταν οι συμμετέχοντες άκουγαν μουσική ανέβαιναν οι τιμές σε τρεις ορμόνες: στη μελατονίνη, στην επινεφρίνη και στην νορεπινεφρίνη.
Η μουσική έχει θετική επίδραση στις ανθρώπινες λειτουργίες, τους παλμούς της καρδιάς και τον ρυθμό της αναπνοής. Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να περιορίσει το αίσθημα του πόνου κατά τη διάρκεια αναισθησίας για χειρουργικές επεμβάσεις.

Έρευνα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έχει δείξει ότι η μουσική μπορεί να “ρίξει” την υψηλή πίεση του αίματος. Ακόμη, έχει παρατηρηθεί ότι άνθρωποι που ακούνε μουσική κατά τη διάρκεια τεστ κόπωσης παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντοχή και η μουσική συμβάλλει στο να μην αυξηθούν γρήγορα οι καρδιακοί παλμοί και η αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της άσκησης. Tέλος, αν έχεις στρες, αν βιώνεις αγχώδεις περιόδους και καταστάσεις και αν η διάθεσή σου είναι πεσμένη, άκου μουσική, είναι επιστημονικά διαπιστωμένο ότι βοηθάει!