Τηγανητά τρόφιμα και γιατί αποτελούν κίνδυνο για την υγεία μας;

 

  • Πόσες φορές θα επιλέγαμε να συνοδέψουμε το φαγητό μας με πατάτες τηγανητές αντί ψητές ή βραστές;
  • Τι θα απαντούσαμε στην ερώτηση τηγανητός γαύρος ή στο φούρνο;

Τα πιο δημοφιλή τηγανητά φαγητά είναι τα ψάρια, οι πατάτες, οι μπουκιές κοτόπουλου και τα τυριά, αν και μπορείτε να τηγανίσετε σχεδόν όλα τα τρόφιμα.

Πάμε λοιπόν να δούμε γιατί εμείς οι διαιτολόγοι γινόμαστε τόσο αυστηροί με τον τρόπο μαγειρέματος. Άραγε είμαστε υπερβολικοί; Πάμε να δούμε:

  • Τα τηγανητά τρόφιμα έχουν υψηλές θερμίδες

Σε σύγκριση με άλλες μεθόδους μαγειρέματος, το τηγάνισμα προσθέτει πολλές θερμίδες.  Αρχικά, τα τηγανητά τρόφιμα συνήθως επικαλύπτονται με φρυγανιά ή αλεύρι πριν το τηγάνισμα, πράγμα που τα επιβαρύνει σε θερμίδες. Επιπλέον, όταν τα τρόφιμα τηγανίζονται με λάδι, χάνουν νερό και απορροφούν λίπος, γεγονός που αυξάνει περαιτέρω την θερμιδική τους αξία.

Σε γενικές γραμμές, τα τηγανητά τρόφιμα είναι σημαντικά υψηλότερα σε λίπος και θερμίδες από τα αντίστοιχα μη τηγανισμένα. Πάμε να μιλήσουμε με μαθηματικά: Για παράδειγμα, μια μικρή ψημένη πατάτα (100 γραμμάρια) περιέχει 93 θερμίδες και 0 γραμμάρια λίπους, ενώ η ίδια ποσότητα (100 γραμμάρια) τηγανιτής πατάτας περιέχει 319 θερμίδες και 17 γραμμάρια λίπους.

Όπως καταλαβαίνετε, οι θερμίδες προστίθενται αστραπιαία όταν τρώτε τηγανητά τρόφιμα.

  • Τα τηγανητά τρόφιμα είναι υψηλά σε τρανς λιπαρά

Τα τρανς λίπη σχηματίζονται όταν τα ακόρεστα λιπαρά υφίστανται μια διαδικασία που ονομάζεται υδρογόνωση.

Οι παραγωγοί τροφίμων συχνά υδρογονώνουν τα λίπη για να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής τους και τη σταθερότητά τους, αλλά η υδρογόνωση συμβαίνει επίσης όταν τα έλαια θερμαίνονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Η διαδικασία αυτή αλλάζει τη χημική δομή των λιπών, καθιστώντας τη διάσπαση τους από το σώμα σας δύσκολη, πράγμα που μπορεί τελικά να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Επιπλέον, τα τηγανητά τρόφιμα συχνά μαγειρεύονται σε μεταποιημένα έλαια, τα οποία μπορεί να περιέχουν trans-λιπαρά πριν από τη θέρμανση. Όταν τα έλαια αυτά θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες, η περιεκτικότητά τους σε trans-λιπαρά μπορεί να αυξηθεί.

  • Τα τηγανητά τρόφιμα  αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διάφορων ασθενειών

Αρκετές μελέτες σε ενήλικες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης των τηγανισμένων τροφίμων και του κινδύνου χρόνιων ασθενειών.

Σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση πολλών τηγανιτών τροφίμων συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων και παχυσαρκίας.

Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι τα trans-λιπαρά στα τηγανητά τρόφιμα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση βάρους, καθώς μπορούν να επηρεάσουν τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη και την αποθήκευση λίπους.

Τα τηγανητά τρόφιμα ενδέχεται να περιέχουν το επικίνδυνο ακρυλαμίδιο

Το ακρυλαμίδιο είναι μια τοξική ουσία που μπορεί να σχηματιστεί στα τρόφιμα κατά τη διάρκεια μαγειρέματος υψηλής θερμοκρασίας, όπως το τηγάνισμα.

Τα αμυλώδη τρόφιμα όπως τα προϊόντα πατάτας και τα ψημένα προϊόντα έχουν συνήθως υψηλότερες συγκεντρώσεις ακρυλαμιδίου.

Γι αυτό… Τώρα που έχουμε όλα τα δεδομένα… Ας μαγειρέψουμε υπεύθυνα!