Ατυχήματα των δοντιών στα χιόνια ή τον πάγο

Τα δόντια είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα μέρη του σώματος και μπορούν να τραυματιστούν εύκολα από πτώσεις, χτυπήματα ή συγκρούσεις.

Στη μισή Ελλάδα δεν έχουμε χιόνια αλλά αρκετοί πηγαίνουν εκδρομές σε χιονισμένους προορισμούς. Τα Χριστούγεννα, οι πιθανότητες για τέτοια ατυχήματα αυξάνονται, καθώς είθισται να επισκεπτόμαστε χιονοδρομικά κέντρα και παγοδρόμια. Ο πάγος και το χιόνι κάνουν την επιφάνεια πιο ολισθηρή και δυσκολεύουν την ισορροπία με αποτέλεσμα να έχουμε συχνές πτώσεις. Επίσης, η χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει συστολή και
διαστολή των δοντιών, τρίξιμο ή βρυγμό που μπορεί να οδηγήσει σε ρωγμές ή κατάγματα.

Είδη τραυματισμών
Τα είδη των τραυματισμών που μπορούν να προκύψουν στα δόντια από τα χιόνια ή τον
πάγο είναι αρκετά. Μερικά από αυτά είναι:

Κάταγμα της αδαμαντίνης
Είναι η πιο συχνή περίπτωση και αφορά την επιφανειακή ζημιά του εξωτερικού στρώματος του δοντιού. Μπορεί να είναι αόρατο ή να φαίνεται ως μια λεπτή γραμμή ή ένα μικρό κομμάτι που λείπει. Συνήθως δεν προκαλεί πόνο, αλλά μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση και την ευαισθησία του δοντιού. Η θεραπεία εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση του κατάγματος και μπορεί να περιλαμβάνει σφράγισμα, όψη (πορσελάνης ή ρητίνης), στεφάνη (θήκη).

Κάταγμα της οδοντίνης
Είναι ένα βαθύτερο κάταγμα που επηρεάζει το εσωτερικό στρώμα του δοντιού. Μπορεί
να προκαλέσει έντονο πόνο, ειδικά όταν το δόντι εκτίθεται σε κρύο ή ζεστό. Η θεραπεία
μπορεί να απαιτήσει ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση), στεφάνη (θήκη) ή εξαγωγή
του δοντιού.

Κάταγμα της ρίζας
Είναι ένα κάταγμα που πηγαίνει κάθετα από τη ρίζα του δοντιού προς την κορυφή.
Μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί και να προκαλέσει φλεγμονή, λοίμωξη ή κύστη
στο οστό. Η θεραπεία συνήθως αποτελείται από εξαγωγή του δοντιού και προσθετική
αποκατάσταση.

Μετατόπιση του δοντιού
Είναι η μετακίνηση του δοντιού από τη φυσιολογική του θέση, είτε προς τα μέσα, είτε προς τα έξω, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω. Μπορεί να προκαλέσει πόνο, αιμορραγία, φλεγμονή ή νέκρωση του νεύρου. Η θεραπεία εξαρτάται από το βαθμό της μετατόπισης και μπορεί να περιλαμβάνει επανατοποθέτηση, σταθεροποίηση, ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) ή εξαγωγή.

Εκγόμφωση του δοντιού
Είναι η πλήρης απομάκρυνση του δοντιού από την οστική κοιλότητά. Μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, τραύμα στα ούλα και απώλεια του δοντιού. Η θεραπεία απαιτεί άμεση επέμβαση και περιλαμβάνει την επανατοποθέτηση και τη σταθεροποίηση του δοντιού, με ή χωρίς ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση).

Συμπέρασμα

Τα ατυχήματα των δοντιών στα χιόνια ή τον πάγο είναι συχνά και μπορούν να έχουν
σοβαρές συνέπειες για την υγεία και την εμφάνιση του στόματος. Για αυτό τον λόγο, είναι
σημαντικό να προστατεύουμε τα δόντια μας με κατάλληλο εξοπλισμό και να ακολουθούμε τις βασικές αρχές της οδοντικής υγιεινής. Αν όμως συμβεί κάποιο ατύχημα, θα πρέπει να γνωρίζουμε τις πρώτες βοήθειες και να αναζητήσουμε άμεσα τη βοήθεια ενός ειδικού οδοντιάτρου, που θα μπορέσει να αποκαταστήσει τη λειτουργία και την αισθητική των δοντιών μας.

Μαρία Αγραπίδου
Η Μαρία Αγραπίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε με άριστα ως Χειρουργός Οδοντίατρος από το Πανεπιστήμιο που εδρεύει στο Ιάσιο της Ρουμανίας, με τίτλο Doctor Medic Stomatolog. Έχει εξειδίκευση στην εκπαίδευση ενηλίκων αλλά και στην Ειδική αγωγή – Διαεπιστημονικές πρακτικές σύγκλισης. Έχει εκπαιδευτεί στην Περιοδοντολογική θεραπεία, στην εφαρμογή ενέσιμου υαλουρονικού οξέος, στη θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες PRGF, και εξειδίκευση στη χρήση ιατρικών διοδικών laser. Αναλαμβάνει ψυχιατρικούς ασθενείς και ΑΜΕΑ και κατ΄οίκον νοσηλεία με κινητή Οδοντιατρική μονάδα. Εργάστηκε ως οδοντίατρος στην Ολυμπιάδα και Παραολυμπιάδα το 2004 και μετέχει σε πολλές ημερίδες και συνέδρια. Προσφέρει εθελοντικά ιατρικές υπηρεσίες στα πλαίσια κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης μέσα από δημοτικά κοινωνικά δίκτυα, φιλανθρωπικές οργανώσεις και συλλόγους. Είναι Αντιπρόεδρος Υγείας στις Γυναίκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης EUW, Πρόεδρος της επιτροπής του Επιστημονικού Περιοδικού του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και μέλος του Δ.Σ. του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά, μέλος της Προληπτικής Επιτροπής, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής.