Κατασκευάζοντας πλήρως βιοδιασπώμενα παπούτσια!

Πώς θα σας φαινόταν να αγοράζατε πλήρως βιοδιασπώμενα παπούτσια; Ο στόχος της Puma είναι η παραγωγή ενός πλήρως βιοδιασπώμενου παπουτσιού και γι’ αυτό έστειλε 500 ειδικά σχεδιασμένα Suede αθλητικά υποδήματα σε ανθρώπους προκειμένου να τα δοκιμάσουν για έξι μήνες. Τα 412 από αυτά τα έστειλαν στη συνέχεια σε μία εγκατάσταση κομποστοποίησης στην Ολλανδία.

Τα παπούτσια κατασκευάζονται από οργανικά υλικά και είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να αποσυντίθενται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Μετά από τρεισήμισι μήνες ένα σημαντικό ποσοστό του παπουτσιού είχε αποσυντεθεί αρκετά – θεωρείται κομπόστ που είναι κατάλληλο για κηπουρική. Το θερμοπλαστικό ελαστομερές της σόλας χρειάστηκε έξι μήνες για να διαλυθεί σε αρκετά μικρά κομμάτια και περαιτέρω επεξεργασία, καθώς και μεγαλύτερο χρόνο στο τούνελ της κομποστοποίησης.
Στα σχέδιά της η Puma έχει να κυκλοφορήσει μία εμπορική έκδοση του παπουτσιού μέσα στην επόμενη χρονιά. Μάλιστα δεσμεύεται να μοιραστεί δημόσια το σύνολο των δεδομένων του πειράματος σε μία λεπτομερή αναφορά.