Πόρος: Το νέο “πράσινο” νησί της Ελλάδας – Εντάσσεται στην πρωτοβουλία GR-eco Islands

Ο Πόρος είναι το νέο νησί που εντάσσεται στην πρωτοβουλία GR-eco Islands για την απανθρακοποίηση της νησιωτικής Ελλάδας! 

To όμορφο νησί του Αργοσαρωνικού είναι το τρίτο νησί που θα “πρασινίσει” μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, ακολουθώντας κι αυτό την “πράσινη” πορεία της Αστυπάλαιας και της Χάλκης. Οι παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με την εταιρία Masdar από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι 4 άξονες

1. Ανανεώσιμες πηγές
Τώρα ο Πόρος ηλεκτροδοτείται μέσω του ηπειρωτικού δικτύου, μέσω ηλεκτρικής διασύνδεσης. Πρόκειται να εγκατασταθεί ένα φωτοβολταϊκό σύστημα, το οποίο θα επιτρέψει την κατακόρυφη μείωση του ανθρακικού του αποτυπώματος. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας να καλύπτονται κυρίως από “πράσινο” ρεύμα.

2. Εξηλεκτρισμός των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών
Ένα νέο ηλεκτρικό πλοίο θα εκτελεί τα δρομολόγια της πορθμειακής γραμμής. Επιπλέον, θα μετατραπούν σε ηλεκτροκίνητα και τα μικρά επιβατηγά που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των επισκεπτών.

3. Ηλεκτροκίνηση
Τα οχήματα του στόλου δημοσίων συγκοινωνιών του νησιού, τα ασθενοφόρα, τα οχήματα του Δήμου και της αστυνομίας θα αντικατασταθούν με ηλεκτροκίνητα.

4. Κυκλική οικονομία
Χάρη στην ενίσχυση της ανακύκλωσης, θα επιτευχθεί σημαντική μείωση του όγκου των απορριμμάτων.

info

– Η στρατηγική πρωτοβουλία “Greco Islands” μετασχηματίστηκε σε ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα με πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ξεκίνησε από το Νότιο Αιγαίο και το νησί της Χάλκης. Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο του 2021 η Χάλκη έγινε το πρώτο GR-eco island, αποτέλεσε δηλαδή το πρώτο πρότυπο νησί ενεργειακής μετάβασης.

– Απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας είναι η αειφορία και ο μετασχηματισμός προς αυτή των ελληνικών νησιών, για να διασφαλιστεί η οικονομική και κοινωνική ευημερία των κατοίκων τους και η κοινωνική συνοχή.

– Η Masdar ιδρύθηκε το 2006 και έχει αναπτύξει έργα σε περισσότερες από 40 χώρες, βοηθώντας τις να επιτύχουν τους στόχους τους για καθαρή ενέργεια και να προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη.