ΜΙΑ ΖΩΗ: Η νέα ταινία με τους Anthony Hopkins, Helena Bonham Carter από 18 Ιανουαρίου 2023, στους κινηματογράφους

Η ταινία ΜΙΑ ΖΩΗ (αυθεντικός τίτλος στα αγγλικά: ONE LIFE) σε σηνοθεσία James Hawes, σενάριο Lucinda Coxon & Nick Drake με τους Anthony Hopkins, Helena Bonham Carter, Jonathan Pryce, Romola Garai, Alex Sharp, Adrian Rawlins, Lena Olin, Johnny Flynn έχει διάρκεια 110 λεπτά και κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2024.

Η επίσημη περίληψη της είναι η εξής: “Η αληθινή ιστορία του Sir Nicholas ‘Nicky’ Winton, ενός νεαρού μεσίτη από το Λονδίνο, ο οποίος, τους μήνες πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έσωσε 669 παιδιά από τους Ναζί. Ο Νίκι επισκέφτηκε την Πράγα τον Δεκέμβριο του 1938 και βρήκε οικογένειες που είχαν εγκαταλείψει τη χώρα με την άνοδο των Ναζί στη Γερμανία και την Αυστρία, ζώντας σε απελπιστικές συνθήκες με ελάχιστο ή καθόλου καταφύγιο και φαγητό και υπό την απειλή της ναζιστικής εισβολής. Αμέσως κατάλαβε ότι ήταν αγώνας με τον χρόνο. Πόσα παιδιά θα μπορούσε να σώσει αυτός και η ομάδα του πριν κλείσουν τα σύνορα;”

 

Η κόρη του Sir Nicholas ζήτησε από τον Hopkins να παίξει τον πατέρα της στο έργο. Ο ηθοποιός, αφότου διάβασε το σενάριο, δέχτηκε να λάβει μέρος. Ο γιος του Sir Nicholas επαίνεσε την απεικόνιση του πατέρα του από τον Hopkins. Ένας επιζών χαρακτήρισε την ταινία «ταιριαστό φόρο τιμής». Σε μια σκηνή της ταινίας, τα άτομα που συνθέτουν το κοινό που διασκεδάζει σε μια εκπομπή, είναι τα πραγματικά παιδιά εκείνων που είχε σώσει ο Winton. Η διαφημιστική εκστρατεία της ταινίας προκάλεσε οργή όταν παραλείφθηκε η κυρίως εβραϊκή κληρονομιά των παιδιών στο νηπιαγωγείο και αντ’ αυτού χαρακτηρίστηκαν ως «κεντροευρωπαϊκά».
Πηγές
Χρήστος Αρφάνης
Ο Χρήστος Αρφάνης (αγγλικά: Christos Arfanis) γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, Ελλάδα. Είναι Έλληνας σκηνοθέτης, σεναριογράφος - μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος - και παραγωγός ταινιών, καθώς επίσης και αρθρογράφος ψυχαγωγίας. Άρθρα του για τον Κινηματογράφο δημοσιεύονται στην Πολιτιστική στήλη του Επιστημονικού Περιοδικού του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά. Ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής του 6ου Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Ανατομία Εγκλήματος και Τρόμου» (Anatomy Crime and Horror International Film Festival) και του 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μαραθώνιος ταινιών (Athens Marathon International Film Festival). Δραστηριότητες: 2023 - σήμερα Μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος 2022 - σήμερα Αρχισυντάκτης και Αρθογράφος για το Say Yes to the Press (website + digital magazine) 2020 - σήμερα Αρχισυντάκτης και Αρθογράφος για το Entertainment News Greece (website) 2021 - 2023 Αρχισυντάκτης και Αρθρογράφος για το Art News by Glass Tee (website) 2020 - 2022 Αρχισυντάκτης και Αρθρογράφος για το Three Pixels Lab (website).