Ξεκίνησε η ανακύκλωση φυσικών ελάτων στη Θεσσαλονίκη!

Ξεκίνησε χθες η εκστρατεία «Κανένα χριστουγεννιάτικο δέντρο πεταμένο στον ΧΥΤΑ» από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας. Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η ανακύκλωση πάνω από 5.000 φυσικών ελάτων, τα οποία στόλισαν τις γιορτινές μέρες τα σπίτια και τις επιχειρήσεις της συμπρωτεύουσας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται η συγκεκριμένη δράση. Τα τελευταία χρόνια επαναλαμβάνεται σταθερά και μάλιστα συμμετέχουν όλο και περισσότεροι πολίτες. Το 2022 περίπου 5.000 χριστουγεννιάτικα δέντρα ανακυκλώθηκαν χάρη σε αυτή την προσπάθεια, ενώ στόχος για φέτος είναι να ξεπεραστεί ο συγκεκριμένος αριθμός.

Ο ΦοΔΣΑ έχει ήδη ενημερώσει από τις αρχές Δεκεμβρίου τους δήμους της Θεσσαλονίκης, από τους οποίους ζητά να γνωστοποιήσουν στους πολίτες για τα σημεία εναπόθεσης και τους τρόπους με τους οποίους θα ανακυκλώνονται από τις 8 Ιανουαρίου τα φυσικά έλατα.

Ήδη ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη ενημέρωσε τους δημότες πως όλα τα δέντρα ανακυκλώνονται με ένα τηλεφώνημα στο 15195 ή στο e-15195. Οι πολίτες θα αναφέρουν τη διεύθυνσή τους και στη συνέχεια συνεργεία του δήμου θα συγκεντρώνουν τα φυσικά έλατα, τα οποία θα μεταφέρονται σε ειδικό χώρο στο Περιβαλλοντικό Πάρκο των Ταγαράδων. Εκεί  θα τεμαχιστούν με σκοπό να μετατραπούν σε βιολογικό καύσιμο, αλλά και σε φυτόχωμα – λίπασμα. Η δράση θα ολοκληρωθεί μετά από διάστημα δύο εβδομάδων.