Ποιες πόλεις έχουν τον υψηλότερο δείκτη ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένας από τους εχθρούς της υγείας μας που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στην καθημερινότητά μας. Σε κάποιες πόλεις χτυπάει κόκκινο, και μάλιστα μία από αυτές βρίσκεται στη γειτονική Ιταλία.

Με τον όρο ατμοσφαιρική ρύπανση εννοούμε την παρουσία στην ατμόσφαιρα κάθε είδους ουσιών, σε συγκέντρωση ή διάρκεια που μπορούν να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, στους ζωντανούς οργανισμούς και στα οικοσυστήματα και γενικά να καταστήσουν το περιβάλλον ακατάλληλο για τις επιθυμητές χρήσεις του.

Στην κορυφή λοιπόν αρνητικών ρεκόρ βρέθηκαν πρόσφατα η Ντάκα στο Μπανγκλαντές και η Λαχόρη στο Πακιστάν. Αυτό που προκαλεί όμως εντύπωση είναι ότι στην τρίτη θέση βρέθηκε το Μιλάνο. Είναι η τρίτη πόλη στον κόσμο με υψηλότερο δείκτη ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με τον ελβετικό ιστότοπο IQAir, ο οποίος ειδικεύεται στην καταγραφή της ποιότητας της ατμόσφαιρας. Κάθε μέρα οι μετρήσεις ανανεώνονται με νέα αξιολόγηση.

Ο ιταλικός Τύπος επισημαίνει ότι, με βάση τις μετρήσεις, η ποιότητα του αέρα στο Μιλάνο θεωρείται ανθυγιεινή και υπογραμμίζεται ότι μέρος των προβλημάτων οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, στις λιγοστές βροχοπτώσεις, καθώς και στη θέρμανση των κατοικιών.

Τι πρέπει να κάνουν οι κάτοικοι στο Μιλάνο
Σύμφωνα με τον ελβετικό ιστότοπο που καταγράφει την ποιότητα της ατμόσφαιρας, οι κάτοικοι αυτές τις ημέρες θα πρέπει να αποφεύγουν τη σωματική άσκηση σε ανοιχτούς χώρους αλλά και να κρατάνε κλειστά τα παράθυρα τόσο των σπιτιών και όσο και των γραφείων.

Τα μέτρα της ιταλικής κυβέρνησης
Λόγω της υψηλής ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ιταλία, αποφασίστηκαν μέτρα για τις πόλεις Μιλάνο, Μόντσα, Κόμο, Μπέργκαμο, Μπρέσια, Μάντοβα, Κρεμόνα, Λόντι και Παβία και θα τεθούν από σήμερα σε ισχύ.
Ειδικότερα, αποφασίστηκε η απαγόρευση της καύσης και του ανάμματος φωτιάς σε υπαίθριους χώρους. Επίσης, σε δήμους με περισσότερους από 30.000 κατοίκους «θα υπάρξει περιορισμός στην κυκλοφορία όλων των οχημάτων Euro 0 και 1 οποιασδήποτε κίνησης και των πετρελαιοκίνητων οχημάτων Euro 2, 3 και 4, καθημερινά από τις 7.30 π.μ. έως τις 7.30 μ.μ».
Επιπρόσθετα, απαγορεύεται η διατήρηση των θερμαντικών σωμάτων σε θερμοκρασίες άνω των 19°C σε σπίτια και καταστήματα και η χρήση ξυλόσομπας για οικιακή θέρμανση εάν υπάρχει εναλλακτικό σύστημα θέρμανσης. Ακόμη, απαγορεύεται η διασπορά κοπριάς ζώων.

Η Ελλάδα δέχεται ατμοσφαιρική ρύπανση από τη Βουλγαρία
Η Βουλγαρία είναι μία από τις πιο ρυπογόνες χώρες της Ευρώπης και σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του διεθνούς ανεξάρτητου ερευνητικού Κέντρου για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA) οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα της Βουλγαρίας –πέντε από τους οποίους βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη χώρα μας– προκαλούν ατμοσφαιρική ρύπανση που πλήττει και την Ελλάδα.