PRISCILLA: Από σήμερα στους κινηματογράφους

Σε σκηνοθεσία Sofia Coppola, σενάριο Priscilla Presley, Sandra Harmon & Sofia Coppola με τους Cailee Spaeny, Jacob Elordi, Ari Cohen, Dagmara Dominczyk, Lynne Griffin, η ταινία PRISCILLA κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2024.

Η επίσημη περίληψη της ταινίας PRISCILLA σε σκηνοθεσία Sofia Coppola είναι η εξής: “Όταν η έφηβη Priscilla Beaulieu συναντά τον Elvis Presley σε ένα πάρτι, ο άντρας που είναι ήδη ένας σούπερ σταρ του ροκ εν ρολ γίνεται κάποιος εντελώς απροσδόκητος σε ιδιωτικές στιγμές: ένας συναρπαστικός σύντροφος, ένας σύμμαχος στη μοναξιά, ένας ευάλωτος καλύτερος φίλος. Μέσα από τα μάτια της Priscilla, η Sofia Coppola αφηγείται την αθέατη πλευρά ενός μεγάλου αμερικανικού μύθου, με τη μεγάλη αγάπη αλλά και έναν ταραχώδη γάμο ανάμεσα στον Elvis & και την Πρισίλα, από την εποχή που υπηρετούσε στον στρατό μέχρι το ονειρεμένο κτήμα του, την Graceland, σε αυτό το πορτρέτο της αγάπης, φαντασίας και φήμης.”

Η πρώτη της παρουσίαση έγινε στο 80ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας στις 4 Σεπτεμβρίου 2023, μετά από ανακοίνωσή της ότι θα δημιουργηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου 2022.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ταινία δεν ακούμε τραγούδια του Elvis Presley στο soundtrack της. Ο σύζυγος της Coppola, Thomas Mars, και η μπάντα του, Phoenix, έγραψαν το μουσικό θέμα για το PRISCILLA, ενώ ακόμα οι Sons of Raphael έγραψαν πρωτότυπη μουσική για την ταινία.
Όταν η σκηνοθέτης Sofia Coppola ρωτήθηκε τι την έκανε να θέλει να διασκευάσει τα απομνημονεύματα της PRISCILLA (σ.σ. καθώς η ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο Elvis and Me, που αποτελούν τα απομνημονεύματα της PRISCILLA Presley) για την επόμενη μεγάλου μήκους ταινία της, η Coppola απάντησε σε μια συνέντευξη: “Έχω τα απομνημονεύματά της εδώ και χρόνια και θυμάμαι ότι τα είχα διαβάσει πριν από πολύ καιρό. Ένας φίλος μου μιλούσε για εκείνη πρόσφατα και ξεκινήσαμε να συζητήσουμε για το βιβλίο. Το διάβασα ξανά και με συγκίνησε πραγματικά η ιστορία της. Υποτίθεται ότι θα ξεκινούσα αυτό το μεγάλο έργο της Edith Wharton που θα χρειαζόταν πέντε μήνες για να γυρίσει και το ένιωθα πραγματικά τρομακτικό. Αντιμετώπισα μερικά εμπόδια, έτσι απλά αποφάσισα να στραφώ στο να κάνω μια ταινία με μια ιδέα. Με ενδιέφερε πολύ η ιστορία της Priscilla και η άποψή της για το πώς ήταν να μεγαλώνει ως έφηβη στο Graceland. Περνούσε από όλα τα στάδια της νεαρής γυναίκας σε έναν τόσο πολυσύνθετο κόσμο – κάπως παρόμοια με τη Marie Antoinette”.

Πηγές
Χρήστος Αρφάνης
Ο Χρήστος Αρφάνης (αγγλικά: Christos Arfanis) γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, Ελλάδα. Είναι Έλληνας σκηνοθέτης, σεναριογράφος - μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος - και παραγωγός ταινιών, καθώς επίσης και αρθρογράφος ψυχαγωγίας. Άρθρα του για τον Κινηματογράφο δημοσιεύονται στην Πολιτιστική στήλη του Επιστημονικού Περιοδικού του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά. Ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής του 6ου Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Ανατομία Εγκλήματος και Τρόμου» (Anatomy Crime and Horror International Film Festival) και του 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μαραθώνιος ταινιών (Athens Marathon International Film Festival). Δραστηριότητες: 2023 - σήμερα Μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος 2022 - σήμερα Αρχισυντάκτης και Αρθογράφος για το Say Yes to the Press (website + digital magazine) 2020 - σήμερα Αρχισυντάκτης και Αρθογράφος για το Entertainment News Greece (website) 2021 - 2023 Αρχισυντάκτης και Αρθρογράφος για το Art News by Glass Tee (website) 2020 - 2022 Αρχισυντάκτης και Αρθρογράφος για το Three Pixels Lab (website).