Προϊόντα ολικής ή λευκά;

Πολλές φορές μου λέτε στο γραφείο: Έφαγα λίγο παραπάνω ρύζι αλλά ήταν ολικής, οπότε δεν πειράζει. Με αφορμή λοιπόν τον λανθασμένο τρόπο που πολλοί από σας σκέφτεστε, είπα
να συζητήσουμε λίγο για τις διαφορές μεταξύ αυτών των προϊόντων.

Καταρχήν ποια είναι η κύρια διαφορά των προϊόντων ολικής;
Ένα ολικής άλεσης προϊόν και ένα λευκό προέρχονται από το ίδιο δημητριακό, το οποίο είναι διαφορετικά επεξεργασμένο. Τα προϊόντα που δεν είναι ολικής αλέσεως, σημαίνει ότι παρασκευάζονται από αλεύρι που ο καρπός από τον οποίο προήλθε έχει απογυμνωθεί από τον φλοιό. Αντίθετα, ολικής άλεσης σημαίνει ότι το αλεύρι που χρησιμοποιήθηκε για την
παρασκευή του προϊόντος δεν είχε απογυμνωθεί από τον φλοιό. Ο φλοιός τους είναι τόσο σημαντικός γιατί περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά όπως, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και φυτικές ίνες που έχουν και άλλες σημαντικές επιδράσεις στην υγεία, προλαμβάνουν την εμφάνιση πολλών μορφών καρκίνου, μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και βελτιώνουν την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος.

Πολλοί πιστεύουν ότι τα ολικής άλεσης είναι “διαίτης”, άρα δεν παχαίνουν, σε αντίθεση με τα λευκά. Αυτό που θα έπρεπε να αναρωτηθούμε είναι “να προτιμάω τα προϊόντα ολικής
άλεσης ή τα λευκά και γιατί;” Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση είναι να καταναλώνουμε ολικής άλεσης προϊόντα. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι τα ολικής άλεσης αδυνατίζουν.

Αν το δούμε θερμιδικά και τα δύο έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες. Σε αυτό που υπερέχει το προϊόν ολικής άλεσης, είναι ότι έχει περισσότερες φυτικές ίνες σε σχέση με το λευκό. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Τα λευκά είναι περισσότερο επεξεργασμένα από τα ολικής άλεσης με αποτέλεσμα να έχουν χάσει αρκετά από τα θρεπτικά τους συστατικά.
Σε άλλο ένα πράγμα που διαφέρουν μεταξύ τους είναι ο γλυκαιμικός δείκτης. Τα ολικής άλεσης προϊόντα έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τα λευκά. Αυτό σημαίνει ότι τα λευκά προϊόντα αφομοιώνονται πιο εύκολα από το ανθρώπινο σώμα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται απότομα το σάκχαρο του αίματος, ενώ με τα ολικής άλεσης γίνεται πιο αργή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πλούσια σε σύνθετους
υδατάνθρακες, που τροφοδοτούν σταδιακά μέσα στη μέρα τον οργανισμό με ενέργεια, βοηθώντας στην ευεξία, προκαλώντας ταυτόχρονα γρήγορο κορεσμό και μειώνοντας την απορρόφηση και αποθήκευση λίπους.

Τέλος, μειώνουν την υπερφαγία, λόγω του υψηλού αισθήματος κορεσμού που
προκαλούν. Συμπερασματικά, οι διαφορές είναι μικρές αλλά τα υπέρ των προϊόντων ολικής
άλεσης είναι λίγο περισσότερα.