Σελφ τεστ για τον καρκίνο του τραχήλου

Στο πλαίσιο του δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου, το υπουργείου Υγείας επενδύει σε self test για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου.

Το σχέδιο αφορά σε γυναίκες που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας όπως και σε όσες δεν ανταποκρίνονται στα επαναλαμβανόμενα SMS που τους υπενθυμίζουν ότι μπορούν να κάνουν δωρεάν προσυμπτωματικές εξετάσεις. Ειδικά κιτ θα προσφέρονται δωρεάν σε πληθυσμιακές ομάδες υψηλού ρίσκου, όπως είναι για παράδειγμα οι Ρομά και οι μετανάστριες, καθώς πολύ συχνά παραλείπουν να κάνουν προληπτικές εξετάσεις.

Αφού οι γυναίκες προμηθευτούν τα κιτ αυτοδειγματοληψίας, στη συνέχεια το δείγμα θα αποστέλλεται και θα αναλύεται σε μικροβιολογικό εργαστήριο. Αν τα αποτελέσματα δείξουν προκαρκινικές αλλοιώσεις, τότε οι δικαιούχοι θα ενημερώνονται για τις δωρεάν εξετάσεις που θα ακολουθήσουν και στις οποίες πρέπει να υποβληθούν. Τα self test είναι ένας ακόμα σύμμαχος για την πρόληψη, δεδομένου ότι οι γυναίκες δεν θα χρειάζεται καν να πάνε σε κάποιο νοσοκομείο αλλά θα αυτοεξετάζονται στο σπίτι τους.

Τον Μάρτιο πρόκειται να «τρέξει» ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για 2,5 εκατομμύρια γυναίκες, ηλικίας 21 έως 65 ετών. Θα προσφέρει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις (μοριακό HPV DNA τεστ για γυναίκες 30 έως 65 ετών, τεστ Παπανικολάου, κολποσκόπηση, λήψη και διενέργεια βιοψίας με δυνατότητα δωρεάν επαναληπτικών εξετάσεων). Επιπρόσθετα, μελετάται να αξιοποιηθεί ένα αντίστοιχο self test και για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Το παράδειγμα της Σουηδίας

Η αυτοδειγματοληψία για HPV testing εφαρμόζεται στη Σουηδία και τα νέα προβλέπονται θετικά: «Με τα νέα μέτρα κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), δηλαδή με τον εμβολιασμό και την αυτοδειγματοληψία, προβλέπουμε ότι η εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στη Σουηδία θα μπορούσε να συμβεί σε 5 χρόνια από τώρα. Αν δεν είχε συμβεί η πανδημία COVID, αυτή θα ήταν πολύ, πολύ πιο αργή» επισήμανε το 2022 ο καθηγητής Joakim Dillner, ειδικός στον καρκίνο στο Ινστιτούτο Karolinska. Είχε πει επίσης
ότι αποτελεί στοίχημα ο στόχος που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την εξάλειψη του συγκεκριμένου νοσήματος μέχρι το 2030.

info
Το 27% των θανάτων στην Ελλάδα οφείλεται στον καρκίνο. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ που ανέρχεται στο 18%.

Σύμφωνα με το διαδικτυακό εργαλείο «European Cancer Pulse» του ECO, το 80,2% των γυναικών στην Ελλάδα (ηλικίας 20-69 ετών) έχουν αναφέρει πως πραγματοποίησαν εξέταση τραχήλου της μήτρας τα τελευταία 3 χρόνια, έναντι 70,8% του μέσου όρου της Ε.Ε.