ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΚΑΙ Ο ΕΡΩΔΙΟΣ, από 1 Φεβρουαρίου 2024 στους κινηματογράφους

Η ταινία ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΚΑΙ Ο ΕΡΩΔΙΟΣ (τίτλος στα αγγλικά: THE BOY AND THE HERON) με τις φωνές των Masaki Suda, Soma Santoki κυκλοφορεί από σήμερα, Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024, στους κινηματογράφους.

Η νέα ημι-αυτοβιογραφική αφήγηση από το εμπνευσμένο μυαλό του Hayao Miyazaki που έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία και το σενάριο, είναι ένας φόρος τιμής στη φιλία, τη ζωή, τον θάνατο και τη δημιουργία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ιαπωνικό anime ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΚΑΙ Ο ΕΡΩΔΙΟΣ είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 12 ετών.

Η επίσημη περίληψη της ταινίας είναι η εξής: “Ένα νεαρό αγόρι, ο Μάχιτο, που του λείπει αφόρητα η νεκρή μητέρα του, επιχειρεί να διεισδύσει σε έναν κόσμο όπου ζωντανοί και νεκροί μοιάζει να συνυπάρχουν. Σε εκείνον τον κόσμο ο θάνατος τελειώνει και η ζωή βρίσκει μια νέα αρχή. Οδηγός του Μάχιτο σε αυτό το ταξίδι είναι ένα πλάσμα, μισός ερωδιός και μισός άνθρωπος, το οποίο ισορροπεί οριακά στα όρια ψέματος και αλήθειας. Το αγόρι στον νέο κόσμο κάνει ουσιαστικούς φίλους, ξαναβρίσκει τη μητέρα του και συναντά τον δημιουργό του κόσμου.”

Μετά την κυκλοφορία της ταινίας, το μυθιστόρημα “How Do You Live?” έγινε προσωρινά δυσεύρετο, λόγω της “κοινής ενέργειας” που είχε με την ταινία. Ο εκδότης αποφάσισε να ανατυπώσει το βιβλίο, ενώ οι τόμοι ήταν κυκλοφορούσαν σε μεγάλη ποσότητα στην εφαρμογή Mercari marketplace. Στις 20 Ιουλίου, ο Iwanami Shoten ανακοίνωσε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ότι συνολικά η κυκλοφορία του βιβλίου έφτασε τα 1.8 εκατομμύρια αντίτυπα, καθιστώντας το, το νούμερο ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε ο εκδοτικός οίκος Iwanami Bunko στην ιστορία του.Μεταξύ των πολυάριθμων διακρίσεών της, η ταινία ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΚΑΙ Ο ΕΡΩΔΙΟΣ, κέρδισε ακόμα το Βραβείο Χρυσής Σφαίρας Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων και ήταν επίσης υποψήφια για το Βραβείο BAFTA Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων και Βραβείο Ακαδημίας Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων.

Χρήστος Αρφάνης
Ο Χρήστος Αρφάνης (αγγλικά: Christos Arfanis) γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, Ελλάδα. Είναι Έλληνας σκηνοθέτης, σεναριογράφος - μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος - και παραγωγός ταινιών, καθώς επίσης και αρθρογράφος ψυχαγωγίας. Άρθρα του για τον Κινηματογράφο δημοσιεύονται στην Πολιτιστική στήλη του Επιστημονικού Περιοδικού του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά. Ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής του 6ου Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Ανατομία Εγκλήματος και Τρόμου» (Anatomy Crime and Horror International Film Festival) και του 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μαραθώνιος ταινιών (Athens Marathon International Film Festival). Δραστηριότητες: 2023 - σήμερα Μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος 2022 - σήμερα Αρχισυντάκτης και Αρθογράφος για το Say Yes to the Press (website + digital magazine) 2020 - σήμερα Αρχισυντάκτης και Αρθογράφος για το Entertainment News Greece (website) 2021 - 2023 Αρχισυντάκτης και Αρθρογράφος για το Art News by Glass Tee (website) 2020 - 2022 Αρχισυντάκτης και Αρθρογράφος για το Three Pixels Lab (website).