Πώς μπορώ να ενεργοποιήσω τον μεταβολισμό και τις καύσεις μου;

Boost your metabolism concept - slate blackboard sign against weathered red painted barn wood with a dumbbell, apple and tape measure

Ο βασικός μεταβολισμός αντιστοιχεί στο ποσό ενέργειας που δαπανάται από τον οργανισμό για τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων.

Πολλές φορές κάνοντας μέτρηση βασικού μεταβολισμού βλέπουμε ότι οι θερμίδες
αυτές είναι σχετικά χαμηλές.

Μπορούμε όμως να το βελτιώσουμε αυτό; Και αν ναι πώς;

Πάμε να δούμε μικρά μυστικά:
– Αύξηση μυϊκης μάζας. Κατ’ αρχάς οι μύες μόνο και μόνο με την ύπαρξή τους συμβάλλουν στο κάψιμο του λίπους. Ωστόσο οι μύες έχουν τη τάση να μειώνονται όσο περνούν τα χρόνια, που είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τον οποίο τείνει να αυξάνεται το βάρος μας. Όσο μεγαλύτερη είναι η μυϊκή μάζα ενός ατόμου, τόσο υψηλότερος ο μεταβολισμός του.
Σκεφτείτε την περισσότερη μυϊκή μάζα ως μια μηχανή μεγαλύτερου κυβισμού η οποία θα καταναλώσει περισσότερα καύσιμα (θερμίδες) σε σχέση με μια μικρότερη για να εκτελέσει τις ίδιες λειτουργίες.

Πώς αυξάνουμε τη μυϊκή μας μάζα;
Ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης και αρκετή διατροφική πρωτεΐνη (φυτική και ζωική) βοηθάμε στην επούλωση και ανάπλαση της μυϊκής μάζας.
– Επαρκής ύπνος. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ανεπαρκής ύπνος έχει συνδεθεί
με μείωση του μεταβολισμού.
– Επαρκής ενυδάτωση.
– Τήρηση κατάλληλου προγράμματος διατροφής. Αποφύγετε στερητικές δίαιτες, πολύ χαμηλών θερμίδων. Όχι μόνο θα μειώσουν τον μεταβολισμό σας αλλά μακροπρόθεσμα θα μειώσουν τη συμμόρφωσή σας σε αυτές με αποτέλεσμα υπερκατανάλωση τροφής και εύκολης επαναπρόσληψης βάρους.
– Αυξήστε τη κατανάλωση πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη είναι το μακρο – θρεπτικό συστατικό που οδηγεί σε μεγαλύτερη αύξηση της θερμογενετικής επίδρασης της τροφής, άρα και σε μια ήπια αύξηση του μεταβολισμού. Φροντίστε λοιπόν το 10 – 35% των θερμίδων που προσλαμβάνετε ημερησίως να προέρχεται από πρωτεΐνη.