Σοκολάτα γάλακτος vs σοκολάτα υγείας

Πολύ συχνά ακούω:

‘Μετά το μεσημεριανό μου ζητάω κάτι γλυκό. Έχω μαύρη σοκολάτα στο ντουλάπι
μου. Είμαι σίγουρος ότι έχει λιγότερες θερμίδες από τις άλλες σοκολάτες, ε ναι
αφού είναι και τόσο πικρή…
Τρώω 5 κομματάκια, δεν είναι και τόσο νόστιμη, θα φάω λίγους ξηρούς καρπούς
που χορταίνουν, παίρνω μια χούφτα…
Θα φάω και λίγη σοκολάτα γάλακτος, έχω σκοτωθεί στη δουλειά, έκανα και λίγη
γυμναστική, μου αξίζει…
Τελικά τι την ήθελα τη μαύρη σοκολάτα και τους ξηρούς καρπούς, τσάμπα πήρα 400
θερμίδες ενώ τελικά ήθελα απλά να φάω λίγη σοκολάτα γάλακτος…’

Τελικά τι ισχύει με τη θρεπτική αξία της μαύρης και της σοκολάτας γάλακτος;

25 γρ. μαύρη σοκολάτα 72%: 145 θερμίδες, 9.6 γρ. λιπαρών, 6.3 γρ. κορεσμένων
25 γρ. σοκολάτα γάλακτος: 140 θερμίδες, 8.2 γρ. λιπαρών και 5.6 γρ. κορεσμένων
λιπαρών.

Προφανώς η μαύρη σοκολάτα είναι θρεπτικότερη, περιέχει περισσότερο σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά συστατικά. Αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολύ καλύτερες πηγές από όλα αυτά τα συστατικά στην καθημερινή διατροφή μας και δεν νομίζω να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι προσθέτουμε τελικά στη διατροφή μας τη σοκολάτα για τη θρεπτική της αξία αλλά για τη γεύση της και την απόλαυση που μας προσφέρει…

Τι κρατάμε λοιπόν;
Αν η μαύρη σοκολάτα σας αρέσει εξίσου ή περισσότερο από τη γάλακτος, προτιμήστε την διότι είναι πιο θρεπτική.

Εάν όμως η μαύρη σοκολάτα δεν σας ικανοποιεί γευστικά, προτιμήστε την αγαπημένη σας σοκολάτα γιατί από άποψη θερμίδων δεν αξίζει τον κόπο…