Εκδήλωση για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών, επίσης γνωστή ως Παγκόσμια Ημέρα Κληρονομιάς, ο Δήμος Ηλιούπολης οργανώνει εκδήλωση την ΠΕΜΠΤΗ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, ώρα 19:30 στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ (Σοφοκλή Βενιζέλου & Μαρίνου Αντύπα, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Ηλιούπολη) με παρουσίαση του θεατρικού μονόπρακτου «Greece I’m coming home»: «Ελλάδα, έρχομαι σπίτι» σε σκηνοθεσία του Ηλιουπολίτη κ. Χρήστου Αρφάνη.

Μετά το θεατρικό μονόπρακτο θα ακολουθήσει τοποθέτηση του κ. Γιώργου Δήμου, ηθοποιού – φιλολόγου για το έργο και στη συνέχεια απαγγελία ποιήματος και προβολή βίντεο με πίνακες από την Κατερίνα Ζαφειράκη ζωγράφο – ποιήτρια.

Το μονόπρακτο θα περιέχει απόδοση στην νοηματική γλώσσα από τον Χρήστο Δαγρέ από το Εκπαιδευτικό κέντρο Ελληνική Νοηματική Γλώσσα “Κρατύλος”.

Παρουσίαση εκδήλωσης: Μάρω Κοκκώνη

GREECE, I’M COMING HOME: Ελλάδα, έρχομαι σπίτι.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η Νίκη, μία Ελληνίδα φοιτήτρια σχολής Καλών Τεχνών, επισκέπτεται το Βρετανικό Μουσείο και έρχεται αντιμέτωπη με την δωρική ομορφιά ενός Αρχαιοελληνικού αγάλματος, όταν ξαφνικά το Γλυπτό ζωντανεύει και εκφράζει τον πόνο του και την θέληση του να γυρίσει πίσω στα πάτρια εδάφη του στην Ελλάδα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Χρήστος Αρφάνης
Κείμενο: Χρήστος Αρφάνης, Μαρία Αγραπίδου
Make Up – Body Paint: Δέσποινα Αποστολοπούλου, Μάρω Κοκκώνη
Ηθοποιοί: Χάρρυ Τζιάνν, Μαρία Αγραπίδου και ο Εξηκίας Τριβουλίδης στο ρόλο του Φειδία.

Είσοδος: ΔΩΡΕΑΝ

ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Η πρώτη παρουσίαση του θεατρικού μονόπρακτου «Greece I’m coming home: Ελλάδα, έρχομαι σπίτι» σε σκηνοθεσία του Ηλιουπολίτη Χρήστου Αρφάνη, έγινε στις 9 Απριλίου 2023 ως αφιέρωμα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, σε εκδήλωση του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων και του International Action Art. Οι βασικοί συντελεστές της παράστασης τιμήθηκαν με έπαινο από τον πρόεδρο του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων κ. Ιωάννη Μαρωνίτη.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΩΝ / ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Η UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) ορίζουν την 18η Απριλίου κάθε έτους ως Διεθνή Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών, η οποία προτάθηκε στο Συμπόσιο του ICOMOS που πραγματοποιήθηκε στην Τυνησία στις 18 Απριλίου 1982 και εγκρίθηκε από τη Γενική Διάσκεψη της UNESCO τον Νοέμβριο του 1983.

Στόχος της επετείου είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το σημαντικό ζήτημα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το σκοπό αυτό, διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, με στόχο όχι μόνο να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για τη σημασία της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, αλλά και να προωθηθεί η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και η ενσωμάτωσή της στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.