Μανιτάρια … Λόγοι να τα εντάξετε στη διατροφή σας!

Τα μανιτάρια είναι βρώσιμοι μύκητες με πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά καθώς περιέχουν πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα, κάλιο, βιταμίνη Β, σελήνιο και αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, περιέχουν λίγες θερμίδες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο κρέατος. Για την ακρίβεια μια μερίδα 100 γραμμαρίων μανιταριών περιέχει μόνο 22 θερμίδες, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να μην υπερβαίνουν τις ημερήσιες ενεργειακές τους ανάγκες. Επιπλέον, τα μανιτάρια είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, παρέχοντας 2
γραμμάρια ινών στα 100 γραμμάρια.

Πάμε να εξηγήσουμε γιατί αξίζει να τα εντάξετε στη καθημερινότητά σας

– Τα μανιτάρια μπορούν να σε βοηθήσουν στην διαχείριση του βάρους
Οι προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν ότι η αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας (δηλαδή λίγες θερμίδες λόγω του όγκου των τροφίμων), ειδικά των μανιταριών, σε αντίθεση με τα τρόφιμα υψηλής πυκνότητας ενέργειας, όπως το άπαχο βοδινό κρέας, μπορεί να βοηθήσει με τη διαχείριση βάρους καθώς προωθούν καθημερινή
ενέργεια περιορίζοντας την πρόσληψη λίπους και αυξάνοντας τον κορεσμό μετά από κάθε γεύμα.

– Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν βοηθούν στην προστασία του σώματος από βλάβες των ελεύθερων ριζών που μπορούν να προκαλέσουν παθήσεις όπως καρδιοπάθειες και καρκίνο. Σας προστατεύουν επίσης από τις βλάβες από τη γήρανση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

– Βοηθούν στη βελτίωση της υγείας του εντέρου
Τα μανιτάρια περιέχουν πολυσακχαρίτες που δρουν ως πρεβιοτικά για τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου. Η έρευνα δείχνει ότι οι πολυσακχαρίτες των μανιταριών, διεγείρουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων. Οι πολυσακχαρίτες που βρίσκονται στα μανιτάρια περνούν αμετάβλητοι μέσα από το στομάχι και μπορούν να φτάσουν στο παχύ έντερο για να
ενθαρρύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων.

– Τα μανιτάρια είναι πηγή βιταμίνης D
Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο για να χτίσει και να διατηρήσει γερά οστά. Πολλοί άνθρωποι στηρίζονται σε συμπληρώματα διατροφής ή την έκθεση στον ήλιο για να απορροφήσει ο οργανισμός τους βιταμίνη D. Όμως, η κατανάλωση μανιταριών σε τακτική βάση αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή.

– Είναι πλούσια σε χαλκό
Ο χαλκός που επίσης περιέχουν τα μανιτάρια βοηθά το σώμα να κάνει ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παροχή οξυγόνου σε όλο το σώμα. Ακόμα και μετά το μαγείρεμα, μια 1 φλιτζάνι μανιτάρια μπορεί να παρέχει περίπου το ένα τρίτο της καθημερινής συνιστώμενης ποσότητας χαλκού.

Πώς όμως μπορούμε εύκολα να τα εντάξουμε στο διατροφικό μας πλάνο;

1. Μπορεί να αντικαταστήσει τη βασική σας πρωτεΐνη στα γεύματα (π.χ.
αντί για κρέας).

2. Εναλλακτικά μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε ένα ελαφρύ βραδινό μέσα με μια ομελέτα ή σε μια τορτίγια με λαχανικά + τυρί.

Σίγουρα υπάρχουν πολλά ακόμη που θα μάθουμε για τα μανιτάρια. Περιμένοντας όμως μπορούμε να απολαμβάνουμε τα εκλεκτά αυτά δώρα της φύσης όχι μόνο για τις ξεχωριστές γεύσεις που μας προσφέρουν αλλά και για την ισχυρή διατροφική τους αξία.
Καλή σας όρεξη λοιπόν!