Μαύρο Κουτί της Γης: Ξεκίνησε η κατασκευή του!

Έχετε ακούσει για το Μαύρο Κουτί της Γης; Ας γυρίσουμε για λίγο στο 2021 για να θυμηθούμε…

Σκεφτείτε κάθε φορά που δημοσιεύεται μια έρευνα ή ακόμα και tweets για το κλίμα και το περιβάλλον, ένα τεράστιο ατσάλινο κουτί να τα καταγράφει όλα! Αυτό το κουτί θα είναι σκαρφαλωμένο σε μια πεδιάδα γρανίτη στην αυστραλιανή πολιτεία της Τασμανίας… Θα έχει το μέγεθος ενός λεωφορείου και προορίζεται να επιβιώσει περισσότερο από το ανθρώπινο είδος! Την κατασκευή του είχε ανακοινώσει μια ομάδα καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και ερευνητών στην Αυστραλία.

Αυτά μαθαίναμε λίγα χρόνια πριν! Ας έρθουμε στο τώρα…
Η κατασκευή πραγματοποιείται ήδη από την εταιρεία Clemenger BBDO σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας, και πρόκειται να συλλέγει δεδομένα για περίπου 30 με 50 χρόνια. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του πρότζεκτ, ο σκοπός της συγκεκριμένης συσκευής «είναι να παράσχει μια αμερόληπτη αναφορά των γεγονότων που οδηγούν στον αφανισμό του πλανήτη, να φέρει την ευθύνη για τις μελλοντικές γενιές και να εμπνεύσει για την ανάληψη επείγουσας δράσης».

Η ανθρωπότητα και η κλιματική αλλαγή στο μικροσκόπιο
Σε εξέλιξη βρίσκονται ήδη, λοιπόν, οι εργασίες για την κατασκευή του Μαύρου Κουτιού της Γης που η “δουλειά” του θα είναι να καταγράφει πόσο κοντά ή μακριά είναι η ανθρωπότητα σε μια κλιματική αποκάλυψη, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Το πού ακριβώς θα βρίσκεται ωστόσο δεν έχει αποκαλυφθεί. Όμως, σύμφωνα με την Daily Mail θα βρίσκεται περίπου τέσσερις ώρες από την πόλη Χόμπαρτ, κάπου κοντά στη δυτική ακτή, μεταξύ Στράχαν και Κουίνσταουν.

Πώς θα λειτουργεί
Λέγεται ότι το Μαύρο Κουτί θα λειτουργεί όπως λειτουργεί εκείνο που έχουν τα αεροπλάνα και θα περιέχει σκληρούς δίσκους, οι οποίοι θα καταγράφουν τα γεγονότα με αμεροληψία. Θα είναι σίγουρα μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Σε περίπτωση κλιματικής αποκάλυψης, το Earth’s Black Box θα παρέχει ένα ντοκουμέντο σχετικά με το πώς η ανθρωπότητα απέτυχε να αποφύγει την καταστροφή.

Το πάνω μέρος του κουτιού θα συνδεθεί με ηλιακούς συλλέκτες. Η ηλιακή ενέργεια θα τροφοδοτεί τη λήψη επιστημονικών δεδομένων, ενώ ένας αλγόριθμος θα λαμβάνει υλικό που θα αναφέρεται στην κλιματική κρίση – από ειδήσεις σε ΜΜΕ μέχρι αναρτήσεις στα social media.

Πώς όμως θα ήταν δυνατό κάποιος να έχει πρόσβαση στα δεδομένα του Μαύρου Κουτιού μετά από μια κλιματική αποκάλυψη; Αυτό είναι ένα βασικό ερώτημα που μένει να απαντηθεί από τους επιστήμονες.