QIGONG: Η κινέζικη γυμναστική που θεραπεύει

Το Qigong είναι αρχαία κινέζικη μέθοδος γυμναστικής για υγιές σώμα και πνεύμα.

Το Qigong βασίζεται στη θεωρία του Γιν-Γιανγκ, στο καλό και στο κακό. Το ένα
συμπληρώνει το άλλο, όλες οι αντίθετες δυνάμεις είναι αλληλεξαρτώμενες όπως το φως και το σκοτάδι που μας οδηγεί στη σκιά. Οι πρώτες αναφορές έγιναν πριν από 4.000 χρόνια.

Αυτή η αρχαία κινέζικη μέθοδος γυμναστικής έχει τις ρίζες της στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική. Πρόκειται για μία εναλλακτική ιατρική που περιλαμβάνει βότανα, βελονισμό, χειροπρακτική σε συνδυασμό με ήπιας μορφής πολεμικές τέχνες, με σκοπό την ευεξία και τη μακροζωία.
Στην πραγματικότητα για πολλούς υπάρχει ένας προβληματισμός, μια σύγχυση σχετικά με το τι ακριβώς είναι το Qigong. Πολλοί αναρωτιούνται αν το Qigong είναι διαλογισμός, γυμναστική, πολεμική τέχνη ή ιατρική και από τα οφέλη που προσφέρει οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι είναι ένας ευεργετικός συνδυασμός. Θεωρείται από τους Κινέζους η πρακτική εξισορρόπησης της ζωής CHI.

Τι σημαίνει Qigong

Το Qi σημαίνει αναπνοή αλλά μεταφράζεται ως η μεταφυσική έννοια της ζωτικής ενέργειας, δηλαδή η ενέργεια που κυκλοφορεί μέσω του σώματός μας. Το Qi είναι η αρχή της κινέζικης ιατρικής. Το Gong μεταφράζεται ως η καλλιέργεια, η δεξιότητα, το επίτευγμα.
Όταν συνδυαστούν αυτές οι λέξεις μας δίνουν την εξισορρόπηση της ζωής και την ευημερία.

Στην πράξη!
Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική χρησιμοποιείται προληπτικά αλλά και θεραπευτικά, για αποκατάσταση, και συνδυάζεται συχνά με τον βελονισμό. Πρόκειται για μία απλή πρακτική συγχρονισμού της αναπνοής με την κίνηση. Οι ασκήσεις Qigong μπορούν να εκτελούνται από όρθια, καθιστή ή ξαπλωτή θέση.

Ας δούμε μερικά tips έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί σωστά η “άσκηση” Qigong
και να νιώσουμε την απόλυτη χαλάρωση.

1) Ο νους δεν πρέπει να αποσπάται από εξωτερικούς παράγοντες, πρέπει να παραμένει ατάραχος και σταθερός στην άσκηση.

2) Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος πρέπει να είναι ιδανική ώστε να μην
αποσπά την προσοχή σου το κρύο ή η ζέστη.

3) Πρόσεξε τα 5 ευάλωτα Γιν όργανα. Αυτά είναι η καρδιά, το συκώτι, οι πνεύμονες, τα νεφρά και ο σπλήνας. Το Qigong σχετίζεται άμεσα με αυτά τα 5 όργανα και αν κάποιο είναι εξασθενημένο και δεν πραγματοποιηθεί σωστά η άσκηση μπορεί να βλάψει αντί να ενισχύσει την υγεία.

4) Φορέστε άνετα ρούχα έτσι ώστε να μην εμποδίζεται το υπογάστριο κατά τη διάρκεια της άσκησης.

5) Η σωστή διατροφή βοηθάει στο να εξασκείς σωστά το Qigong. Από την άλλη, τα πολλά λιπαρά θερμαίνουν το CHI και έχει σαν αποτέλεσμα την διάσπαση προσοχής.

Δείτε το σχετικό βίντεο.