Σταθερό πρόγραμμα εργασίας ή ακανόνιστο ωράριο;

Το ακανόνιστο ωράριο εργασίας δεν ευνοεί την υγεία μας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Σε πολλούς αρέσει να δουλεύουν αργά τη νύχτα, αλλά μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Plos One αναφέρει ότι οι πρωινές βάρδιες είναι καλύτερες για την υγεία μας. Επίσης, σε πολλούς αρέσει αν είναι εφικτό να μην έχουν σταθερό ωράριο εργασίας…

Τυπικό ή ασταθές πρόγραμμα;

Γενικά καλό είναι να υπάρχει πρόγραμμα και να το τηρούμε. Ως «τυπικό» πρόγραμμα εργασίας λοιπόν εννοούμε την εργασία που ξεκινά το πρωί και τελειώνει γύρω στις 6 μ.μ. Αν είναι επιλογή σας δηλαδή να ξεκινάτε την εργασία σας μεσημέρι ή αργότερα και να τελειώνετε αργά το βράδυ… ξανασκεφτείτε το.

Οι ερευνητές μελέτησαν 7.000 άτομα επί 30 χρόνια. Οι ηλικίες των συμμετεχόντων ήταν από 22 έως 50 ετών. Στόχος της μελέτης ήταν να προσδιοριστεί κατά πόσον οι εργασιακές συνήθειες ύπνου και υγείας επηρεάζονταν στους νέους ενήλικες όταν έφταναν στην ηλικία των 50.

Ο Wen-Jui Han, επικεφαλής της μελέτης, επισημαίνει ότι οι άνθρωποι που εργάζονταν με ακανόνιστο ωράριο αντιμετώπιζαν περισσότερα προβλήματα υγείας. Όσοι δεν είχαν σταθερά εργασιακά πρότυπα είχαν πιο πολλές πιθανότητες να κοιμούνται λιγότερο και η ποιότητα του ύπνου τους να μην είναι ικανοποιητική. Ακόμη, ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν κακή υγεία και καταθλιπτικά συμπτώματα στην ηλικία των 50 ετών.

Όσοι άλλαξαν στην πορεία;
Διαπιστώθηκε ότι οι νεαροί ενήλικες που διατηρούσαν ένα σταθερό πρόγραμμα εργασίας, αλλά αργότερα, γύρω στην ηλικία των 30 τα ωράρια εργασίας τους άλλαξαν και έγιναν ασταθή, εμφάνισαν φόβους υγείας για καρδιαγγειακά νοσήματα και άγχος. Τα ευμετάβλητα ωράρια αποτελούν συχνά στρεσογόνο παράγοντα που κατ’ επέκταση οδηγεί σε στέρηση ύπνου και σε χαμηλή ποιότητα ύπνου.