To γιαούρτι και τα οφέλη του

Όποιος με ξέρει, γνωρίζει ότι σπάνια το γιαούρτι λείπει από τα διαιτολόγιά μου. Είτε σαν πρωινό, είτε σαν ενδιάμεσο σνακ, είτε σαν βραδινό, το γιαούρτι είναι κάτι που προσπαθώ να υπάρχει με κάποιο τρόπο στη καθημερινότητα των διαιτώμενών μου.

Είναι τρόφιμο για το οποίο η Ελλάδα είναι πάρα πολύ γνωστή στο εξωτερικό. Το GREEK YOGURT έχει περίοπτη θέση στα ράφια ελληνικών και ξένων Super Market, καθώς εκτός από τη εξαιρετική γεύση του, έχουν γίνει ευρέως γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητές του στον ανθρώπινο οργανισμό και η σημαντικότητα της ένταξής του στο διατροφικό μας πλάνο.
Για παράδειγμα, το γιαούρτι έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και οστεοπόρωσης, καθώς και βοήθεια στη διαχείριση βάρους.

Πάμε, λοιπόν, να αναφέρουμε και εδώ κάποια μόνο από τα οφέλη που προσφέρει το ελληνικό γιαούρτι στον οργανισμό μας.

– Το γιαούρτι περιέχει σχεδόν όλες τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας

Η μεγάλη περιεκτικότητά σου σε ασβέστιο, βοηθά στη διατήρηση υγιών δοντιών και οστών.
Οι βιταμίνες Β που περιέχει το γιαούρτι, και ιδιαίτερα η βιταμίνη Β12 και η ριβοφλαβίνη έχει φανεί ότι προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και ορισμένες γενετικές ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, καθώς λαμβάνουν μέρος στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων,
στις λειτουργίες του εγκεφάλου και τη σύνθεση του DNA.
Ένα φλιτζάνι παρέχει επίσης το 38% της καθημερινής σας ανάγκης για φώσφορο, 12% για το μαγνήσιο και 18% για το κάλιο. Αυτά τα μέταλλα είναι απαραίτητα για διάφορες βιολογικές διεργασίες, όπως ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, του μεταβολισμού και της υγείας των οστών.
Συνήθως το γιαούρτι είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνη D, η οποία προάγει την υγεία των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και της
κατάθλιψης. Τέλος, το ελληνικό γιαούρτι είναι μια εξαιρετική πηγή ιωδίου. Επειδή το σώμα δεν παράγει ιώδιο, είναι σημαντικό να το προσλαμβάνουμε μέσω των τροφών. Το ιώδιο είναι σημαντικό για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, ο οποίος με τη σειρά του αυξάνει
το μεταβολισμό προωθώντας έτσι την απώλεια βάρους.

– Eίναι υψηλό σε πρωτεΐνες

Το γιαούρτι περιέχει αρκετά μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης, περίπου 12 γραμμάρια ανά 200 γραμμάρια (ένα κεσεδάκι). Το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι είναι πολύ δημοφιλές για την ακόμη μεγαλύτερη περιεκτικότητά σου σε πρωτεΐνη, καθώς φτάνει και τα 22 γρ. ανά 200
γρ. γιαουρτιού. Η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν αρκετή πρωτεΐνη, όπως το
γιαούρτι, βοηθά στην ρύθμιση της όρεξης και αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού.

– Θα βελτιώσει την υγεία του εντέρου σας

Ορισμένοι τύποι γιαουρτιού περιέχουν ζωντανά βακτηρίδια ή προβιοτικά, τα οποία ωφελούν την πεπτική υγεία. Ορισμένοι τύποι προβιοτικών που βρέθηκαν στο γιαούρτι έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα δυσάρεστα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, που
είναι μια διαταραχή που επηρεάζει το παχύ έντερο. Επιπλέον τα προβιοτικά μπορούν να προστατεύσουν από τη διάρροια που σχετίζεται με αντιβιοτικά, καθώς και τη δυσκοιλιότητα.

– Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η κατανάλωση γιαουρτιού σε τακτική βάση, ειδικά εάν περιέχει προβιοτικά, ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης ασθένειας και συμβάλλει στη μείωση της επίπτωσης, της διάρκειας και της σοβαρότητας του κοινού κρυολογήματος.

– Προστατεύει από την οστεοπόρωση

Μερικά βασικά θρεπτικά συστατικά που περιέχει το γιαούρτι, όπως το ασβέστιο, η πρωτεΐνη, το κάλιο, ο φώσφορος και η βιταμίνη D, συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των οστών και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από εξασθένιση
των οστών και είναι συχνή στους ηλικιωμένους. Τα άτομα αυτά έχουν χαμηλή οστική πυκνότητα και συχνά παθαίνουν κατάγματα οστών.
Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες η κατανάλωση τουλάχιστον τριών μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων ανά ημέρα, όπως το γιαούρτι, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της οστικής μάζας και της αντοχής.

– Μπορεί να συμβάλλει στη διαχείριση του βάρους

Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση γιαουρτιού συνδέεται με το χαμηλότερο σωματικό βάρος, το σωματικό ποσοστό λίπους και την περιφέρεια της μέσης.
Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι όσοι τρώνε γιαούρτι τείνουν να τρώνε καλύτερα συνολικά, σε σύγκριση με εκείνους που δεν το τρώνε. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην υψηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, σε σύγκριση με την περιεκτικότητα σε σχετικά χαμηλές θερμίδες.

– Ιδανικό γεύμα μετά την προπόνηση

Το ελληνικό γιαούρτι είναι μια υγιής και ικανοποιητική θεραπεία μετά από μια σκληρή προπόνηση. Τα αμινοξέα, που περιέχει, συνθέτουν πρωτεΐνες και οι πρωτεΐνες είναι τα δομικά στοιχεία για την αναγέννηση του μυϊκού ιστού και την αποκατάσταση των βλαβών των ινών.