Διαβήτης και αλκοόλ – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ο διαβήτης κάνει την κατανάλωση αλκοόλ ιδιαίτερα περίπλοκη. Τα αλκοολούχα ποτά μπορούν να προκαλέσουν τόσο αύξηση του σακχάρου στο αίμα όσο και πτώση του σακχάρου στο αίμα.

Έχει διαπιστωθεί ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία για όλους, αλλά για τα άτομα με διαβήτη ενέχει μοναδικούς βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους.

Η άμεση επίδραση του αλκοόλ σε άτομα με διαβήτη

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει σημαντική πτώση του σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία). Κάθε άτομο που διατρέχει κίνδυνο υπογλυκαιμίας πρέπει να γνωρίζει αυτήν την επικίνδυνη παρενέργεια, συμπεριλαμβανομένων όλων των ατόμων με διαβήτη τύπου 1 αλλά και με διαβήτη τύπου 2 που χρησιμοποιούν
ινσουλίνη ή άλλα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν χαμηλά σάκχαρα στο αίμα, όπως οι σουλφονυλουρίες.

Γιατί συμβαίνει; Εν συντομία, το αλκοόλ διακόπτει το συκώτι από το να κάνει την τακτική του εργασία για την απελευθέρωση της αποθηκευμένης γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος. Όταν το συκώτι αναγκάζεται να αντιμετωπίσει το αλκοόλ, επιβραδύνει ή σταματά την
απελευθέρωση σακχάρου – οδηγώντας σε χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ταυτόχρονα, το αλκοόλ μπορεί επίσης να αυξήσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Αυτή η υπογλυκαιμία που προκαλείται από το αλκοόλ μπορεί να έχει καθυστερημένη επίδραση, να εμφανιστεί, μετά τη διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ, πιθανώς κατά τη διάρκεια του ύπνου ή ακόμα και την επόμενη μέρα.
Ως πρόσθετη επιπλοκή, υπάρχει μια ουσιαστική αλληλεπικάλυψη μεταξύ του αισθήματος αιχμής (ή μέθης) και των συμπτωμάτων της υπογλυκαιμίας. Και οι δύο καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν ταραχώδεις αντιδράσεις, αίσθημα έντονο πείνας κούραση ή αίσθημα σύγχυσης.
Ενώ η ελαφριά ή μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι πιθανό να δημιουργήσει αδικαιολόγητο κίνδυνο υπογλυκαιμίας, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ (και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ) μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη.
Οι νεαροί ενήλικες, ειδικά οι φοιτητές, μπορεί να διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο, δεδομένης της τάσης τους να εμπλέκονται σε επικίνδυνες συμπεριφορές κατανάλωσης αλκοόλ. Πολλοί φοιτητές ήδη παλεύουν να διατηρήσουν τον βέλτιστο έλεγχο της γλυκόζης, μια προσπάθεια που μια μεγάλη δόση αλκοόλ κάνει ακόμα πιο δύσκολη.

Το επόμενο πρωί

Η δράση του αλκοόλ στη μείωση της γλυκόζης δεν περιορίζεται στην αιχμή της μέθης -στην
πραγματικότητα κορυφώνεται ώρες αργότερα.

Και όσο μεγαλύτερη η κατανάλωση του αλκοόλ, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα χαμηλού σακχάρου στο αίμα και τόσο μικρότερη η ικανότητα να αντιμετωπιστεί.

Περιεκτικότητα σε αλκοόλ και υδατάνθρακες

Το ποτό γίνεται πιο περίπλοκο αν σκεφτεί κανείς τον άμεσο αντίκτυπο που έχουν τα ποτά “carby” στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Το αλκοόλ από μόνο του έχει λίγους ή μηδενικούς υδατάνθρακες. Πολλά οινοπνευματώδη ποτά (βότκα, τεκίλα και ούτω καθεξής) έχουν μόνο ελάχιστες ποσότητες υδατανθράκων. Ένα ποτήρι κρασί έχει πιθανώς μόνο
μερικά γραμμάρια υδατάνθρακες. Ένα κουτάκι ελαφριάς μπύρας μπορεί να έχει μόνο μια χούφτα γραμμάρια υδατανθράκων. Μια κανονική μπύρα καμιά δεκαριά.
Επομένως, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν χρειάζεται να οδηγήσει σε μεγάλους αριθμούς υδατανθράκων. Αλλά ορισμένα γλυκά κρασιά και μπύρες έχουν περισσότερους υδατάνθρακες από άλλα, και τα σάκχαρα στα κοκτέιλ, τα σκληρά σάλτσερ και παρόμοια ποτά
μπορούν να κάνουν το ποτό εξαιρετικά υψηλό σε υδατάνθρακες. Αυτά τα ποτά μπορεί να προκαλέσουν μια μεγάλη και ταχεία άνοδο του σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας απαραίτητη τη χρήση ινσουλίνης (για όσους συνήθως χρησιμοποιούν ινσουλίνη πριν από τα γεύματα).

Ελένη Κομνηνού
Ειδική Ρευματολόγος, Clinical Assistant Professor of University of Nicosia, Επιστημονικά Υπεύθυνη Ρευματολογικού Τμήματος Metropolitan General, Διευθύντρια Κλινικής “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων" Metropolitan General, Υπεύθυνη Τμήματος “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων και Κύησης" ΜΗΤΕΡΑ