Πίσω από κάθε γουλιά Λεμονάδας ΕΨΑ, κρύβεται κάτι παραπάνω από μια αγαπημένη γεύση. Υπάρχει μια ολόκληρη ιστορία, βαθιά ριζωμένη στην καρδιά του Βόλου και του Πηλίου, που αποδεικνύει πώς ένα απλό αναψυκτικό μπορεί να γίνει κομμάτι της τοπικής ταυτότητας και να αφήσει ένα διαχρονικό αποτύπωμα στην κοινωνία.
Η ιστορία ξεκινά στα 1924, όταν οι αδελφοί Κοσμαδόπουλοι, εμπνευσμένοι από τους πλανόδιους Μικρασιάτες και τη δροσερή λεμονάδα τους, τόλμησαν να ιδρύσουν το πρώτο εργοστάσιο ΕΨΑ στην Αγριά Βόλου. Δεν πρόκειται για ένα ακόμη αναψυκτικό. Πρόκειται για μια μυστική συνταγή που έμελλε να ταξιδέψει μέσα στις δεκαετίες, ενώνoντας γενιές, μνήμες και γεύσεις.
Αρχικά, η λεμονάδα εμφιαλωνόταν σε ιδιαίτερα μπουκάλια με γυάλινη μπίλια αντί για καπάκι – μια μικρή, παιχνιδιάρικη λεπτομέρεια που έδωσε χαρά σε αμέτρητα παιδιά, δημιουργώντας εικόνες νοσταλγίας που ακόμη θυμούνται όσοι μεγάλωσαν στον Βόλο και το Πήλιο.
Η ΕΨΑ δεν ήταν μόνο αναψυκτικό – ήταν κομμάτι της προόδου. Με το πρώτο εργοστάσιό της, έφερε ηλεκτρικό ρεύμα στην Αγριά, έδωσε θέσεις εργασίας και ώθησε την τοπική οικονομία. Επί έναν αιώνα, το όνομα ΕΨΑ έγινε συνώνυμο της συνέπειας, της ποιότητας και της φροντίδας για τον τόπο. Από την παραγωγή ως τον ποιοτικό έλεγχο και τα logistics, χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν επαγγελματική στέγη και περηφάνια μέσα από την εταιρεία.