Tips “επιβίωσης” στον καύσωνα

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίας θα έχουν συνέχεια… Δεν είναι κάτι που πέρασε, αλλά μια νέα πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά.

Ότι δεν πρέπει να κυκλοφορούμε άσκοπα σε εξωτερικούς χώρους – ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες το ξέρουμε. Ότι πρέπει να μην ξεχνάμε ποτέ τα γυαλιά, το καπέλο, το αντηλιακό και το νεράκι μας επίσης το ξέρουμε. Υπάρχουν όμως και άλλα tips που κάνουν την καθημερινότητά μας πιο εύκολη.

– Καταναλώνουμε αρκετό νερό και όχι μόνο όταν διψάμε! Πρέπει να προστατευθούμε από την αφυδάτωση! Πίνουμε συχνά νερό και φυσικούς χυμούς.

– Αποφεύγουμε τη μεγάλη ποσότητα καφέ και το αλκοόλ.

– Προτιμάμε τα μικρά και ελαφριά γεύματα.

– Ντυνόμαστε άνετα με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Είναι προτιμότερο όταν βρισκόμαστε έξω να καλύπτεται το σώμα μας και να μην το αφήνουμε εκτεθειμένο στην ηλιακή ακτινοβολία.

– Το καπέλο που θα επιλέξουμε πρέπει να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.

– Κάνουμε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

– Ανακουφιζόμαστε τοποθετώντας δροσερά επιθέματα στο κεφάλι μας.

– Σε περίπτωση που η εφίδρωση είναι πολύ έντονη συνιστώνται μικρές δόσεις αλατιού.

– Δίνουμε έμφαση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Αποφεύγουμε τις λιπαρές τροφές.

– Βάζουμε συχνά τα χέρια και τα πόδια μας σε κρύο νερό. Όταν δροσίζουμε τα μέρη του σώματος που έχουν πολλά αιμοφόρα αγγεία, έχουμε άμεση ανακούφιση. Δροσίζουμε τα χέρια, τους καρπούς, τα πόδια, τους αστραγάλους και τις μασχάλες.

Ήξερες ότι…

– Τα “καμπανάκια” που προειδοποιούν για αφυδάτωση και θερμοπληξία είναι η αδυναμία, η ζαλάδα, η ναυτία, ο πονοκέφαλος και ο πυρετός.

– Οι άνθρωποι αρχίζουν να διψούν αφού έχουν χάσει το 2% των σωματικών τους υγρών.