4)Η οικογένεια Κουμούτση παράγει περισσότερα από 10 είδη μελιού

Με παράδοση δεκαετιών στη μελισσοκομία, η οικογένεια Κουμούτση παράγει πάνω από 10 διαφορετικά είδη μελιού, τα οποία διαθέτει προς πώληση στο πρατήριό της στα Παλιά Χάνια Πηλίου. 

Η Κατερίνα Κουμούτση ανήκει στην τέταρτη γενιά της οικογένειας που δραστηριοποιείται στο χώρο της μελισσοκομίας. “Αυτή τη στιγμή έχουμε 12 διαφορετικά είδη μελιού.

Ανάλογα με τη χρονική περίοδο, ο αριθμός τους μπορεί να διαφέρει, λόγω καιρικών συνθηκών που επηρεάζουν την παραγωγή”, μας λέει. Μερικά από τα είδη μελιού που θα βρείτε στο πρατήριο είναι:

ελάτου, πορτοκαλιάς-λεμονιάς, ανθέων, καστανιάς, βανίλιας, ελάτου, βελανιδιάς, κουμαριάς, δάσους και θυμαρίσιο.

Τα πιο γνωστά και δημοφιλή μέλια είναι το θυμαρίσιο και το ανθέων. “Οι περισσότεροι έρχονται εδώ ζητώντας κάποιο από αυτά.

Ωστόσο, δοκιμάζοντας και άλλα μέλια που δεν γνώριζαν, πολλοί καταλήγουν να προτιμούν κάτι διαφορετικό”.

Πάντα προτρέπει τους πελάτες να δοκιμάζουν τα μέλια πριν αποφασίσουν, ώστε να μαθαίνουν για τις πιο ιδιαίτερες ποικιλίες και να επιλέγουν αυτό που τους αρέσει πραγματικά. 

Σε ό,τι αφορά τη θρεπτική αξία του κάθε μελιού, η κα. Κουμούτση υπογραμμίζει: “Κάθε είδος μελιού έχει διαφορετική θρεπτική αξία, που εξαρτάται από το φυτό από το οποίο προέρχεται. Ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού του, ο καθένας μπορεί να επιλέξει κάτι διαφορετικο: Για περισσότερα αντιοξειδωτικά, θα διαλέξει μέλι βελανιδιάς και ελάτου, εάν θέλει να έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε γύρη το ιδανικό είναι η λυγαριά, ενώ για τους διαβητικούς συνιστάται το μέλι κουμαριάς”. 

Εκτός από το μέλι, στα μελίσσια παράγεται βασιλικός πολτός, γύρη και κηρήθρα, τρία προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. Ο βασιλικός πολτός ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού του, ενώ συμβάλλει στη διανοητική και σωματική τόνωση. Η κηρήθρα είναι ένα προϊόν που όπως μας λέει η κα. Κουμούτση είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, ενώ η γύρη αποτελεί διατροφικό συμπλήρωμα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και προβιοτικά.

Ένα ακόμα προϊόν από το αγρόκτημα της οικογένειας είναι το βιολογικό μηλόξυδο. Είναι πιστοποιημένο από τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ και παράγεται από εκλεκτά βιολογικά μήλα.  

Το πρατήριο του βιολογικού αγροκτήματος Κουμούτση βρίσκεται στο 5ο χιλιόμετρο της οδού Πορταριάς – Χανίων, στη θέση Παλιά Χάνια. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε όλες τις ποικιλίες μελιού, να μάθετε τα πάντα σχετικά με το μελίσσι, να δείτε παλαιότερα αλλά και σύγχρονα μελισσοκομικά εργαλεία και να προμηθευτείτε βασιλικό πολτό, γύρη, πρόπολη, φυσικό κερί μέλισσας και κηρήθρα.

Τα προϊόντα είναι διαθέσιμα σε όλη την Ελλάδα κατόπιν τηλεφωνικής παραγγελίας.

Δεν διατίθενται σε καταστήματα τροφίμων, καθώς για την οικογένεια Κουμούτση προέχει η ιδιότητα του μελισσοκόμου και όχι αυτή του εμπόρου. Η άμεση επαφή με τον πελάτη είναι για αυτούς σημαντική και μέρος της διαδικασίας μύησης στη γευσιγνωσία του μελιού. 

www.koumoutsi-family.gr/

Μαρία Δένδια

editor@sayyescomm.gr