4)Σαμαρίνα: Τα ζυμαρικά από τα Τρίκαλα που συνδυάζουν παράδοση και καινοτομία

Η ιστορία των παραδοσιακών ζυμαρικών Σαμαρίνα ξεκίνησε το 1983, όταν ο Σωτήρης Μπίνας ξεκίνησε να παράγει ξινό τραχανά στο εργαστήριό του στα Τρίκαλα Θεσσαλίας.

Η εγγονή του, Ζωή Θεοδωρίδου, έχει αναλάβει να συνεχίσει και να αναπτύξει την οικογενειακή επιχείρηση. “Σήμερα το εργαστήριο έχει περάσει στην τρίτη γενιά. Έχουμε εμπλουτίσει τη γκάμα μας τα τελευταία 6-7 χρόνια, με προϊόντα όπως παραδοσιακά ζυμαρικά, ζυμαρικά με φρέσκα λαχανικά, έτοιμα γεύματα καθώς και μία παιδική σειρά”.

Τα φρέσκα λαχανικά αποτελούν βασικό συστατικό των νέων προϊόντων. “Αυτό που κάνει τα ζυμαρικά μας να ξεχωρίζουν για τη γεύση τους είναι η μέθοδος αργής ξήρανσης που χρησιμοποιούμε. Χάρη σε αυτή, τα ζυμαρικά κρατούν όλη τη γεύση των φρέσκων λαχανικών καθώς και τα θρεπτικά τους συστατικά”.

Το πρώτο σε πωλήσεις προϊόν συνεχίζει να είναι ο ξινός τραχανάς, που έχει αγαπηθεί από τον κόσμο. Άλλα δημοφιλή προϊόντα είναι η μανιταρόσουπα, καθώς και τα παιδικά γεύματα με τραχανά. 

Το επόμενο προϊόν που θα λανσάρουν στην αγορά είναι μείγματα για γεμιστά. “Θα περιέχουν ρύζι ή πλιγούρι, καθώς και όλα τα μυρωδικά που χρειάζονται τα γεμιστά. Το μόνο που θα χρειάζεται είναι η προσθήκη ελαιολάδου και ντομάτας”.

Τα ζυμαρικά Σαμαρίνα διατίθενται σε μικρά καταστήματα τροφίμων σε όλη την Ελλάδα, ενώ μπορούμε να τα προμηθευτούμε και μέσω του eshop του εργαστηρίου.

Πρόσφατα ξεκίνησε και η εξαγωγή τους στο εξωτερικό, ξεκινώντας από καταστήματα και εστιατόρια στη Γερμανία και την Ιταλία. Η κα. Θεοδωρίδου μας αναφέρει ότι η αγορά του εξωτερικού έχει σημαντικές προοπτικές και ο μελλοντικός στόχος είναι να γίνουν εξαγωγές και σε άλλες χώρες.

https://samarina-zimarika.gr/

Μαρία Δένδια

editor@sayyescomm.gr

Ζωή Θεοδωρίδου