8)say yes …to self defence

 

Αναγνωστάκος Γεώργιος Νικόλαος , Δάσκαλος Πολεμικών Tεχνών – Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος

Μία σχολή Wing Chun δεν είναι ένα “fitness studio” ή κάποιο γυμναστήριο.

Έχει τους δικούς της, εν μέρει ασυνήθιστους κανόνες, οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί στο πέρασμα των αιώνων. Όσοι επιθυμούν να ενταχθούν σε μία σχολή πολεμικών τεχνών γενικότερα, πρέπει να γνωρίζουν αυτούς τους κανόνες και να ενεργούν σύμφωνα με αυτούς.

Εκπαίδευση – Στολή

Στην προπόνηση πρέπει όλοι οι μαθητές να φοράνε την αναγνωρισμένη στολή .Για αποφυγή τραυματισμών δεν φοράμε αλυσίδες, ρολόγια, δαχτυλίδια, σκουλαρίκια ή άλλα αντικείμενα. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος δε μασάμε τσίχλες.

Υγιεινή σώματος-Καθαριότητα σχολής

Βγάζουμε τα υποδήματά μας μπαίνοντας στο χώρο της σχολής και φοράμε άλλα καθαρά αποκλειστικά για αυτή.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης επειδή ερχόμαστε σε πολύ κοντινή απόσταση με τον συμμαθητή μας,καλό είναι να φροντίσουμε  ώστε το σώμα και τα ρούχα μας να είναι καθαρά για να αποφύγουμε πιθανή κακοσμία του σώματος λόγω της εφίδρωσης.

Χώρος εκπαίδευσης

Όταν κάποιος μαθητής εισέρχεται και εξέρχεται της σχολής πρέπει να χαιρετάει τον δάσκαλο του .

Αυτό δεν είναι μία θρησκευτική πράξη, αλλά μια ασιατική παράδοση με την οποία δείχνουμε το σεβασμό μας απέναντι του.

Επίσης καλό είναι να αποφεύγουμε παρεξηγήσεις με τη «γλώσσα του σώματος» (π.χ. σταυρωμένα χέρια στο στήθος ή χέρια στους γοφούς).

Συμπεριφορά απέναντι στον Δάσκαλο

Ποτέ δεν απευθυνόμαστε στον δάσκαλο με το μικρό του όνομα ή με δυνατή φωνή σαν να καλούμε τον σερβιτόρο ή τον φίλο μας.

Τον πλησιάζουμε εμείς, και του μιλάμε σε χαμηλό τόνο προσφωνόντας τον ανάλογα με τον τίτλο του.

Όταν διδάσκεστε ή διορθώνεστε από τον SIFU να τον ευχαριστείτε μέσω μιας μικρής υπόκλισης. Να μην αγγίζετε τον δάσκαλό σας χωρίς την άδειά του για παράδειγμα μη βάζετε «φιλικά» το χέρι σας στον ώμο του.

Να μην απαντάτε με ανάρμοστες, αστείες εκφράσεις και να μην παριστάνετε τον παντογνώστη. Να μη συμπεριφέρεστε υπεροπτικά και να μη δημιουργείτε δυσάρεστη ατμόσφαιρα. Να είστε πρόθυμοι για βοήθεια και φιλικοί απέναντι στους συμμαθητές και τους εκπαιδευτές σας.

Είναι άξιο σχολιασμού το γεγονός, ότι αν γίνει αντιληπτός μαθητής να χρησιμοποιεί άσκοπα τεχνικές, να είναι εριστικός επιδεικνύοντας τις ικανότητές ή και να τρομοκρατεί άλλους έξω από τη σχολή αποβάλλεται από αυτή ακόμα και με δυναμική παρέμβαση απο τον δάσκαλό του.

Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να γίνει αντιληπτό, σε όσους θέλουν να εγγραφούν σε μια σχολή πολεμικών τεχνών, προκειμένου να λάβουν γνώσεις αυτοάμυνας, ότι μια σχολή είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας, η οποία έχει τους δικούς της κανόνες και τη δική της ιεραρχία!

Μετά τιμής

SIFU Γιώργος Αναγνωστάκος