6)Say Yes …to Your Best Self

Ελίνα Δημητριάδου, Διατροφολόγος

Πως να μεταμορφώσουμε τη σαλάτα μας σε πλήρες γεύμα;

Μα καλά… μόνο μια σαλάτα θα φάω για μεσημέρι;

Μια ερώτηση, που πριν την κάνετε, καλό είναι να δείτε πως μπορούμε να χτίσουμε μια σαλάτα, ώστε να θεωρείται ολοκληρωμένο γεύμα.

Βήμα 1ο:Λαχανικά

Προσθέτουμε ωμά λαχανικά, όπως μαρούλι, σπανάκι, λάχανο, καρότο, πιπεριές, ντομάτα, αγγούρι ή ρόκα αλλά και βραστά λαχανικά, όπως χόρτα, μπρόκολο, κουνουπίδι, κολοκυθάκι και άλλα.

Βήμα 2ο:Προσθέτουμε το κομμάτι της πρωτεΐνης που μας αναλογεί.

Δε πρέπει να ξεχνάμε τη πρωτεΐνη , ώστε να κάνουμε τη σαλάτα μας ένα πιο πλήρες γεύμα. Επιλογές όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, τόνος, καπνιστός σολομός, γαρίδες ,όσπρια, low-fat τυριά ή τα βραστά αβγά αποτελούν προσθήκες που ολοκληρώνουν θρεπτικά τη σαλάτα μας.

Τι γίνεται όμως με το μέγεθος της μερίδας;
Πρέπει να προσέχουμε το μέγεθος της μερίδας  και να αποφεύγουμε τα τηγανητά κρέατα ή τα λιπαρά αλλαντικά, όπως μπέικον ή ζαμπόν, τα οποία εκτός από λίπος περιέχουν και πολύ αλάτι.

Βήμα 3ο: Προσθέτουμε το κομμάτι του υδατάνθρακα που μας αναλογεί.

Πηγές υδατάνθρακα, μπορούν να θεωρηθούν
1 παξιμάδι κρίθινο ή χαρουπιού
1 φέτα ψωμί ολικής
καλαμπόκι
ζυμαρικό ολικής
φρούτα όπως φέτες μήλου, σπόροι ροδιού, σταφίδες, μούρα που μπορούν να προσθέσουν όχι μόνο χρώμα και γεύση, αλλά και πολλές έξτρα βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά στη σαλάτα σας.

Βήμα 4ο:Προσθέτουμε λιπαρά.

Τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα κάσιους, το κουκουνάρι, τα φουντούκια προσθέτουν μια ωραία γεύση και έξτρα τραγανή υφή που εμπλουτίζει ευχάριστα τη τελική γεύση που παίρνουμε από τη σαλάτα. Εννοείται ότι ο βασιλιάς των καλών λιπαρών παραμένει το ελαιόλαδο!

Βήμα 5ο: Επιλέγουμε υγιεινό ντρέσινγκ.

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε συνδυασμό με λεμόνι ή ξίδι κάνει και το πιο απλό και υγιεινό ντρέσινγκ  για τη σαλάτα μας.

 

ΒΟΧ

Πάμε να δούμε κάποιες ωραίες ιδέες για δροσερές καλοκαιρινές σαλάτες

 

  • Σαλάτα με ανάμεικτα όσπρια: μαυρομάτικα ή φακές ή ρεβίθια +  τρ. καρότο +
  • 1 παξιμαδάκι κρίθινο +2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια + μαϊντανό – δυόσμο
  • Μακαρονοσαλάτα με τόνο :

Πέννες ολικης  + 3-4  φύλλα μαρουλιού + 3-4 ντοματίνια + 1κ.γ καλαμπόκι + κρεμμύδι + 1 μικρή κονσέρβα τόνου σε νερό  + σως από γιαούρτι + μουστάρδα + 1κ.σ ελαιόλαδο

 

  • Κοτοσαλάτα: 1 φλ σαλάτα πράσινη + 120 γρ φέτες κοτόπουλο + ντοματίνια +

1 παξιμαδάκι κρίθινο+  σως γιαουρτιού με1 κ.γ  μουστάρδα

  • 1 φλ. Σαλάτα εποχής (ρόκα – σπανάκι) + 1 αυγό βραστό  + 1 παξιμαδάκι κρίθινο  ή 1κ.σ καλαμπόκι + λαδολέμονο

 

  • Ντακοσαλάτα : 2 μικρά παξιμαδάκια + ντομάτα τριμμ. + 60γρ ανθότυρο+ 3-4 ελιές + ψιλοκ. Μαιντανό

+ 1 κ.σ ελαιόλαδο

 

  • Σαλάτα με ρόκα+ 3 αποξηραμένα σύκα+ 60 γρ ανθότυρο + κρέμα βαλσάμικο + μουστάρδα + χυμό από πορτοκάλι + 3-4 καρύδια + 1 παξιμαδάκι κρίθινο

 

  • Σαλάτα με baby σπανάκι – κατσαρό μαρούλι – λόλα 4-5 φράουλες + σως 1κ.σ ελαιόλαδο – μουστάρδα – μέλι + 60 γρ μανούρι ή ανθότυρο + 1 παξιμαδάκι κρίθινο

 

 

Βάλτε χρώμα και φαντασία στις σαλάτες σας και δε θα βγείτε χαμένοι!

Καλή μας όρεξη!!!!