4)Η πιο γλυκιά ιστορία της Ύδρας

Όταν η παράδοση παντρεύεται με το πάθος για καινοτομία, το αποτέλεσμα είναι συνήθως εξαιρετικό. Ο Δημήτρης Τσαγκάρης είναι ο συνεχιστής της πιο γλυκιάς επιχειρηματικής ιστορίας της Ύδρας και μας μίλησε γι’ αυτήν.

 

Δημήτρης Τσαγκάρης, ιδιοκτήτης Οίκου Αμυγδαλωτών Τσαγκάρης

 

Το κατάστημα Κυβέλεια που δημιούργησε ο Αριστείδης Τσαγκάρης

 

Ας γυρίσουμε για λίγο τον χρόνο πίσω, για να πιάσουμε την ιστορία του εμβληματικού Οίκου Αμυγδαλωτών Τσαγκάρης από την αρχή. Ποιος ήταν ο εμπνευστής και δημιουργός του και πότε λειτούργησε για πρώτη φορά;

 

Το πρώτο μαγαζί στην Ύδρα ήταν τα Κυβέλεια τα οποία δημιούργησε ο Αριστείδης Τσαγκάρης το 1930.  Δεν ήταν Υδραίος, καταγόταν από τα Κυβέλεια που βρίσκονται στην Πελοπόννησο.  Παντρεύτηκε Υδραία, το όνομά της ήταν Μαρίκα, ζήσανε στην Ύδρα και δημιούργησαν μαζί το πρώτο καφενείο της εποχής. Εκεί άρχισαν να φτιάχνουν το παραδοσιακό αμυγδαλωτό με την ονομασία ζαχαρομπακλαβάς, που προσφέρανε στους πελάτες μαζί με ελληνικό καφέ.

Ο Δημήτρης Τσαγκάρης με τη γιαγιά του, Άννα Τσαγκάρη και τον πατέρα του, Κυριάκο Τσαγκάρη

– Ποιες είναι οι πρώτες σας αναμνήσεις από την επιχείρηση και πότε αποφασίσατε ότι θέλετε να συνεχίσετε την οικογενειακή παράδοση;

 

Το πρώτο μου ερέθισμα ήρθε από την παιδική μου ηλικία, όταν δίπλα στην αγαπημένη μου γιαγιά έμαθα την τέχνη του αμυγδαλωτού! Παρακολουθούσα τη γιαγιά να παρασκευάζει τα υδραίικα γλυκίσματα, δηλαδή τους ζαχαρομπακλαβάδες και τα παραδοσιακά αχλαδάκια.Ήμουν λάτρης του αμυγδαλωτού από την πρώτη στιγμή. Θυμάμαι πως είχε έρθει η Ελένη Μενεγάκη στην Ύδρα για να γυρίσει την εκπομπή της και με ρώτησε «τρως αμυγδαλωτά;».  Η αδελφή μου απάντησε «εγώ δεν τρώω κανένα»,  ενώ εγώ -που τότε ήμουν πέντε ετών- της είπα «τρώω δέκα αμυγδαλωτά την ημέρα», όσα δηλαδή περιέχει η συσκευασία ενός κουτιού… 

Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι προσπαθούσα δίπλα στη γιαγιά μου να ανακατέψω στην κατσαρόλα το αμύγδαλο με το ανθόνερο και το σιμιγδάλι, διότι μου έκανε τρομερή εντύπωση ο τρόπος που ανακάτευε η γιαγιά μου το μίγμα! Ακολούθησα την τέχνη της γιαγιάς και αποφάσισα να γίνω ζαχαροπλάστης, ο συνεχιστής ενός παραδοσιακού καταστήματος στην Ύδρα. Ήταν το όνειρό μου και έγινε πραγματικότητα.

– Ανήκετε στην τέταρτη γενιά του Οίκου Αμυγδαλωτών Τσαγκάρης. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα “δυνατά χαρτιά” της επιχείρησης που την κάνουν όχι μόνο να αντέχει στον χρόνο, αλλά και να διαγράφει μια τόσο επιτυχημένη πορεία;

Ανήκω στην τέταρτη γενιά της επιχείρησης. Το «δυνατό χαρτί» που ήρθε για να μείνει -και πιστεύω ότι θα κρατήσει την παράδοση με ένα μοντέρνο στοιχείο- είναι το παγωτό αμυγδαλωτό. Ήρθε φέτος για να δώσει τη δική του πινελιά! Είναι ο κρίκος που ενώνει το παρελθόν με το μέλλον και πρόκειται για μια δική μου συνταγή που τη σκεφτόμουν χρόνια… Έχει το άρωμα του ανθόνερου και του αμυγδάλου στη βάση του χειροποίητου παγωτού.

 

 

– Τι είναι αυτό που κάνει τα δικά σας αμυγδαλωτά να ξεχωρίζουν;

 

Αυτό που κάνει τα αμυγδαλωτά μας ξεχωριστά είναι κυρίως ότι δεν έχει αλλοιωθεί καθόλου η γεύση τους από το 1930 μέχρι το 2021. Ακόμα και σήμερα επιλέγουμε τα υλικά μας από τους ίδιους προμηθευτές! Γι’ αυτό τα αμυγδαλωτά μας είναι αυθεντικά, γνήσια και φημισμένα.

 

Της Βένιας Αντωνίου