4) Say Yes …& Get Impressed

 

Το κόκκινο χρώμα στα φρούτα και λαχανικά, όπως στη ντομάτα, τη φράουλα, το καρπούζι, το κεράσι κ.ά. οφείλεται στο λυκοπένιο. Μια ουσία με έντονη αντιοξειδωτική δράση, που θεωρείται υπεύθυνη για την προστασία της καρδιάς καθώς και από τοξίνες.

Όταν έχουν έντονο μπλε ή μωβ χρώμα, όπως τα μούρα και τα σταφύλια, τότε θα συμπεριλαμβάνουν ανθοκυανίνες. Μια ουσία που αποδίδει το μπλε χρώμα στους καρπούς και προσφέρει μεγαλύτερη ποικιλία από αντιοξειδωτικές ουσίες.

Τα λαχανικά και φρούτα που έχουν πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα, όπως το καρότο, το λεμόνι κ.ά. είναι πλούσια σε καροτενοειδή. Πρόκειται για ουσίες που ενισχύουν το αντισηπτικό μας σύστημα, βοηθούν στη σωστή λειτουργία της όρασης και ευεργετούν το δέρμα.

Το πράσινο στα λαχανικά είναι ένδειξη ότι είναι πλούσια σε σίδηρο και πολλές βιταμίνες, όπως της βιταμίνης C που βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό μας. Τα πράσινα λαχανικά προωθούν την υγιή λειτουργία των ματιών, των οστών-δοντιών κ.ά.

Τα λαχανικά και τα φρούτα που είναι λευκά, όπως το μήλο, το αχλάδι, το κουνουπίδι κ.ά., είναι πλούσια σε φυτικές ίνες ενώ συνδέονται με την προστασία από την υψηλή χοληστερίνη και πολλές άλλες αντιοξειδωτικές ιδιότητες.