7)Caring app: Ο ηλεκτρονικός “φύλακας άγγελος” των ηλικιωμένων

Της Μαρίας Ακριβού

Σε έναν πλανήτη όπου το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού είναι γηραιός και το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, χρόνο με το χρόνο, το μεγαλύτερο άγχος των νεότερων σε ηλικία είναι η φροντίδα των αγαπημένων τους συγγενών. Ωστόσο, οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας και οι πολλές υποχρεώσεις δεν επιτρέπουν την ανθρώπινη επαφή στο βαθμό που θα θέλαμε.

Ο πληθυσμός των 65+ ετών είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ηλικιακή ομάδα – σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο είναι 65 ετών και άνω – και ενώ πολλοί ηλικιωμένοι στηρίζονται στην υποστήριξη των μελών της οικογένειας τους, συχνά οι δεύτεροι ζουν χωριστά και μακριά.

Μια εφαρμογή ονόματι “CaringApp” έρχεται να δώσει τη λύση ενημερώνοντας σε πραγματικό χρόνο τους χρήστες για την σωματική και την ψυχολογική κατάσταση της υγείας των ανθρώπων που βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία. Η τεχνολογία επιστρατεύεται για ακόμα μια φορά εκμηδενίζοντας αποστάσεις και προσφέροντας χρήσιμα δεδομένα.

Enon Landenberg, Ιδρυτής της “CaringApp”

Πίσω από το “CaringApp” βρίσκεται ο Ισραηλινός, κατά συρροή επιχειρηματίας και επενδυτής, Enon Landenberg, ο οποίος θεωρείται από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες του ισραηλινού startup οικοσυστήματος, είναι αναγνωρισμένος ειδικός στον τομέα των διαδραστικών μέσων, αλλά και περιζήτητος ομιλητής σε συνέδρια τεχνολογίας. Το νέο του επιχειρηματικό “τέκνο” είναι βασισμένο στην τεχνολογία της Bosco, μιας  εφαρμογής που βοηθά τους γονείς να ελέγχουν την ασφάλεια των παιδιών τους ενόσω αυτά βρίσκονται συνδεδεμένα στα κινητά τους τηλέφωνα, η οποία απαριθμεί περισσότερους από 500.000 χρήστες παγκοσμίως.

«Σε αυτές τις δύσκολες μέρες που διανύουμε και χαρακτηρίζονται από κοινωνική απόσταση, περιορισμό ταξιδιών και μετακινήσεων, είναι πιο δύσκολο από ποτέ να αισθανόμαστε συνδεδεμένοι με τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μας» λέει στο Say Yes …to the Press ο Enon Landenberg. Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι οι ηλικιωμένοι είναι πλέον συνηθισμένοι στη χρήση της τεχνολογίας γεγονός που διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τον παράγοντα επικοινωνία.

Το CaringApp ενημερώνει όσους έχουν επιφορτιστεί με τον ρόλο του “φροντιστή” και ασχολούνται με τη φυσική και συμπεριφορική κατάσταση των ηλικιωμένων αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρουν τα ψηφιακά μέσα. Ενώ τα αγαπημένα σας ηλικιωμένα άτομα μπορεί να βρίσκονται μακριά, το CaringApp μας κρατά συνδεδεμένους μαζί τους. Βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας και της ευημερίας των ηλικιωμένων, κάνει την καθημερινή επαφή πιο γόνιμη και μπορεί να σώσει ζωές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Πώς λειτουργεί

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί AI και machine learning για να αναγνωρίζει μοτίβα, δημιουργώντας εξατομικευμένα προφίλ και ειδοποιεί όταν εντοπίζει ασυνέπειες. Όπως εξηγεί ο κ. Landenberg, οι δυνατότητες της εφαρμογής καλύπτουν την ανίχνευση ενός μεγάλου εύρους πιθανών απειλών και αλλαγών στη συμπεριφορά και στέλνουν σχετικές ειδοποιήσεις στο κινητό τηλέφωνο του φροντιστή, μεταξύ των οποίων:

  • Ειδοποιήσεις παρακολούθησης τοποθεσίας και γεωγραφικού εντοπισμού

 

  • Κουμπί έκτακτης ανάγκης SOS: εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε κλήσεις έκτακτης ανάγκης και μηνύματα σε επιλεγμένες επαφές.

 

  • Ανίχνευση πτώσης: αυτόματη τηλεφωνική κλήση σε επαφές έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση πτώσης. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί τον αισθητήρα κίνησης τηλεφώνου του χρήστη για να εντοπίσει πτώσεις και θα ενεργοποιήσει μια κλήση σε περίπτωση πτώσης όταν αναγνωρίσει ότι ο ηλικιωμένος βρίσκεται σε ακινησία.

 

  • Ανίχνευση διάθεσης: Το CaringApp δημιουργεί ένα εξατομικευμένο προφίλ φωνής και αναλύει τον τόνο της φωνής κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών κλήσεων. Έτσι μπορείτε να καταλάβετε εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο αισθάνεται στενοχώρια, άγχος ή βρίσκεται γενικότερα σε ένταση.

 

  • Απομακρυσμένη απενεργοποίηση της σίγασης: μπορείτε να απομακρύνετε τον ήχο κλήσης του αγαπημένου σας ατόμου από τη σιωπηλή λειτουργία, σε περίπτωση που το έχει ξεχάσει ή το έχει βάλει σε αυτή την κατάσταση κατά λάθος.

Τέλος μπορείτε από μακριά να ελέγχεται το επίπεδο της μπαταρίας του κινητού του ηλικιωμένου, ενώ και άλλες λειτουργίες θα είναι σύντομα διαθέσιμες, όπως η σύνδεση με το ρολόι της Apple.

Οποιοσδήποτε επιθυμεί μπορεί να κατεβάσει την εφαρμογή καθώς η υπηρεσία είναι ανοιχτή παγκοσμίως για χρήστες IOS και Android και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε χώρα.