4)National Eat Your Vegetables Day

National Eat Your Vegetables Day η 17η Ιουνίου και Διεθνές Έτος Φρούτων και Λαχανικών το 2021… με λίγα λόγια θα «βομβαρδιστούμε» με βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και γενικά με θρεπτικά συστατικά!

Η Αιμιλία Μαλανδράκη, Msc Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος μας μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι να βάλουμε…  χρώματα στη διατροφή μας! Συγκεκριμένα, μας είπε ότι «το κάθε χρώμα προσφέρει ποικίλα θρεπτικά συστατικά τα οποία συμβάλλουν στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών και στη διατήρηση της υγείας. Γι’ αυτό και στόχος μας είναι η καθημερινή κατανάλωση διαφόρων χρωμάτων φρούτων και λαχανικών».  Η Αιμιλία Μαλανδράκη  μας παροτρύνει να καταναλώνουμε πολύχρωμες σαλάτες γιατί «όσο πιο πολύχρωμες τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά!».

Πάμε να δούμε τώρα ποια είναι τα οφέλη του κάθε χρώματος, για να κάνουμε… εκρηκτικούς συνδυασμούς που ωφελούν την υγεία μας!

Όσα φρούτα και λαχανικά έχουν…

Κόκκινο χρώμα (φράουλα, ντομάτα, κεράσι κ.α.) «προωθούν την υγεία της καρδιάς, μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και προστατεύουν από την απώλεια μνήμης».

Κίτρινο και πορτοκαλί (καρότο, καλαμπόκι, λεμόνι κ.α.) «ενισχύουν το ανοσοποιητικό, βοηθούν στην υγεία των ματιών, μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου και προάγουν την υγεία των αρθρώσεων».

Πράσινο (αγγούρι, αβοκάντο, μαρούλι κ.α.) «βοηθούν στην υγεία των ματιών, μειώνουν την πίεση του αίματος, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθούν στην καλή χώνεψη και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου».

Μπλε και μωβ (βατόμουρο, μελιτζάνα, σύκο κ.α.) «αυξάνουν την καλή λειτουργία της μνήμης, μειώνουν την κακή χοληστερόλη, προωθούν την υγεία του ουροποιητικού συστήματος, συμβάλλουν στη μακροζωία και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου».

Άσπρο χρώμα (μπανάνα, κουνουπίδι, κρεμμύδι κ.α.) «μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ρυθμίζουν τη λειτουργία των ορμονών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα» επισημαίνει η Msc Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος,  Αιμιλία Μαλανδράκη.

Μήπως ήρθε η ώρα να ετοιμάσεις την πολύχρωμη σαλάτα σου και να γιορτάσεις τη National Eat Your Vegetables Day;

Της Βένιας Αντωνίου