3)Ψάχνεις ξενοδοχείο; Επίλεξε Bike Friendly!

Της Μαρίας Ακριβού

Το δίκτυο των “Bike Friendly Προορισμών” στην Ελλάδα αποτελείται από μία σειρά επιλεγμένων Δήμων, οι οποίοι ξεχωρίζουν για την προσήλωσή τους στην προστασία του περιβάλλοντος, την προσπάθειά τους για αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού και την αφοσίωση τους στην εξυπηρέτηση του ποδηλάτη.​​ Εκτός από Δήμους-προορισμούς, περιλαμβάνει ξενοδοχεία κι ένα μεγάλο αριθμό συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, που καλύπτουν τις ανάγκες ενοικίασης και επισκευής ποδηλάτων, καθώς επίσης οργάνωσης εκδηλώσεων και εκδρομών με ποδήλατο.

O​​ Δήμος Αλεξανδρούπολης μαζί με τους Δήμους Αριστοτέλη, Ρεθύμνου, Έδεσσας, Λέρου και Σκιάθου είναι οι πρώτοι έξι Δήμοι της χώρας που έχουν λάβει το Σήμα Πιστοποίησης BIKE FRIENDLY​​ DESTINATION.

Ειδικότερα, το Σήμα πιστοποιεί ότι ένας Δήμος-προορισμός πληροί μια σειρά πανευρωπαϊκά αποδεκτών κριτηρίων, που δημιουργούν «ποδηλατική ταυτότητα» στον προορισμό, και διευκολύνουν τον τουρίστα να χρησιμοποιήσει το ποδήλατο στη διάρκεια των διακοπών του. Συμβάλλει στη διάδοση της ποδηλασίας στην​​ περιοχή ως ένας τρόπος άθλησης, ψυχαγωγίας και μετακίνησης, ενώ ταυτόχρονα, αναδεικνύει τον εκάστοτε Δήμο ως προορισμό εναλλακτικού-θεματικού τουρισμού.

Πώς μπορώ να πιστοποιηθώ;

Το Σήμα Πιστοποίησης BIKE FRIENDLY DESTINATION απονέμεται από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία​​ ΝΑΤΤΟΥΡ​​ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της φύσης και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.​​

«Έξι Δήμοι και συνολικά 110 ξενοδοχεία, εκ των οποίων όλα τα ξενοδοχεία του ομίλου Mitsis Hotels και του ομίλου Airotel έχουν ενταχθεί στην οικογένεια BIKE FRIENDLY DESTINATION. Το ποδήλατο, το οποίο δεν αφορά μόνο το θεματικό ποδηλατικό τουρισμό – μιλάμε ουσιαστικά για την ήπια μετακίνηση πολιτών και τουριστών – έχει αγκαλιαστεί από όλες τις κατηγορίες ξενοδοχειακών μονάδων. Πιστοποίηση έχουν λάβει από καταλύματα – βίλες, μέχρι 5άστερα ξενοδοχεία. Πρόκειται για ένα μέσο που χρησιμοποιείται από τον καθένα, ανεξάρτητα από το βαλάντιο και την ηλικία του» λέει χαρακτηριστικά στο Say Yes …to the Press, η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της NatΤour, Βίκυ Καραντζαβέλου.

Σημειώνει πως τα  ξενοδοχεία που πιστοποιούνται παρέχουν όλες τις υπηρεσίες τις οποίες χρειάζεται ο τουρίστας που επιλέγει αυτή την εναλλακτική μορφή μετακίνησης, ενώ ικανοποιείται, κυρίως ο τουρίστας που είναι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένος, μία κατηγορία  που μεγαλώνει, χρόνο με το χρόνο.

«Η εκτίμησή μας είναι το 2021 ο αριθμός των πιστοποιημένων ξενοδοχείων θα ξεπεράσει τα 150, πρόβλεψη την οποία βασίζουμε στο γεγονός ότι πάνω από το 80% των συνεργατών έχει προβεί σε ανανέωση της πιστοποίησης, ενώ άλλοι 10 Δήμοι, ήδη βρίσκονται σε διαδικασία συγκέντρωσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών προκειμένου να λάβουν την πολυπόθητο σήμα» καταλήγει η κα Καραντζαβέλου.