9)say yes …to self defense

Αναγνωστάκος Γεώργιος Νικόλαος, Δάσκαλος Πολεμικών Tεχνών – Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος
Πόσες φορές διάλεξες να πας από το σκοτεινό στενό και όχι από τον κεντρικό και καλά φωτισμένο δρόμο; Πόσες φορές έγραφες μηνύματα και κοιτούσες κάτω, την οθόνη του κινητού σου και -ακόμα χειρότερα- φόραγες και τα δύο ακουστικά στα αυτιά σου ακούγοντας μουσική; Αν αυτή η σύντομη παράγραφος σε περιγράφει, συγχαρητήρια! Μόλις έδωσες το πράσινο φως σε ένα αρπακτικό να σου επιτεθεί.
Οι δράστες δεν επιλέγουν τυχαία τα θύματά τους
Η επιστήμη, κυρίως της εφαρμοσμένης ψυχολογίας, αλλά και η συμπεριφορική ανάλυση, έχουν αποδείξει τα τελευταία χρόνια, μετά από μακροσκελείς έρευνες, ότι ένας δράστης ποτέ δεν επιλέγει το θύμα του τυχαία. Η επιλογή του θύματος γίνεται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, σχεδόν μαθηματικό θα λέγαμε. Ένας δράστης, σε αντίθεση με ότι πιστεύει η πλειοψηφία, μόνο τυχαία δεν διαλέγει πού, πότε και κυρίως σε ποιον θα επιτεθεί. Αποτελεί αντικείμενο πολύ προσεκτικής μελέτης η επιλογή του θύματος και του τόπου, του χρόνου και του τρόπου εκδήλωσης της επίθεσης. Για να το πούμε πιο απλά, ο δράστης θα επιτεθεί εκεί που θεωρεί ότι «τον παίρνει» περισσότερο από κάπου αλλού. Θα σε μετρήσει, θα σε ζυγίσει και αν κρίνει ότι τον συμφέρεις ως λεία, είναι θέμα χρόνου η εκδήλωση της επίθεσης εναντίον σου. Γι’ αυτό είναι δική σου δουλειά να του το κάνεις δύσκολο ή ασύμφορο. Αν ο δράστης σκεφτεί ότι είσαι δύσκολος στόχος ή ότι το ρίσκο που θα πάρει είναι μεγαλύτερο από το πιθανό κέρδος που θα αποκομίσει, θα ματαιώσει την επίθεση. Η συνειδητή ύπαρξή μας στο χώρο, η τήρηση κάποιων βασικών κανόνων ασφαλείας και κυρίως η γνώση της ανθρώπινης ψυχολογίας είναι βασικά skills στη σύγχρονη κοινωνία που ζούμε.
Μάθε να προστατεύεις τον εαυτό σου
Αν θες να μην είσαι ο επόμενος, πρέπει να μάθεις να σκέφτεσαι όπως το αρπακτικό. Και αν η αρχική μου παράγραφος σε περιγράφει, έστω και τμηματικά, είναι καιρός να αρχίσεις να ξυπνάς και να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης και δράσης σου αν δεν θέλεις να γίνεις το επόμενο πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες ή η επόμενη αποκλειστική είδηση στα κανάλια. Ακούγεται σκληρό, αλλά η αλήθεια είναι πιο σκληρή και, αν δεν προστατεύσεις εσύ τον εαυτό σου, τη δύσκολη στιγμή, δεν θα το κάνει κανένας για σένα. Είναι χρέος σου να μάθεις να προστατεύεις τον εαυτό σου. Ξύπνα, πριν γίνεις το επόμενο βολικό θύμα.