8)say yes to tour best self

 

Ελίνα Δημητριάδου, Διατροφολόγος

Η αλήθεια πίσω από την Κετογονική Δίαιτα!!!

…. Μια δίαιτα που υπόσχεται θεαματικά, εύκολα και γρήγορα αποτελέσματα αδυνατίσματος.

 

Τι είναι;

Κετογονική Δίαιτα, όπως λέει και το όνομά της, είναι μια δίαιτα που δημιουργεί κετόνες, ουσίες που δημιουργούνται όταν καίγεται λίπος και υπάρχουν διαθέσιμοι λίγοι υδατάνθρακες. Η δίαιτα αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι το σώμα μας συνήθως χρησιμοποιεί υδατάνθρακες ως κύρια πηγή ενέργειας. Στην περίπτωση όμως που οι υδατάνθρακες είναι σε έλλειψη, το σώμα μας θα αναγκαστεί να αντλεί ενέργεια από το λίπος των τροφών και το αποθηκευμένο σωματικό λίπος. Μετά από κάποιες μέρες ή βδομάδες, η υιοθέτηση ενός τέτοιου πλάνου διατροφής έχει ως αποτέλεσμα να βάζει τον οργανισμό μας σε μια μεταβολική κατάσταση, την ΚΕΤΩΣΗ.

Υπάρχουν διάφορα σχήματα κετογονικής δίαιτας, όπου όλες έχουν κοινό χαρακτηριστικό την αποφυγή των υδατανθράκων. Η πιο συνηθισμένη κετογονική δίαιτα είναι αυτή οπου το 70% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης προέρχεται από τα λιπαρά, το 20% από πρωτεΐνη και το 10% από υδατάνθρακες. Από κει και πέρα υπάρχουν διάφορες παραλλαγές της κλασικής κετογονικής δίαιτας.

Τι επιτρέπεται;

Βασίζεται σε τροφές όπως το κρέας, τα ψάρια, τα αβγά, ολόπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, καλά λιπαρά, αβοκάντο, ελιές, ξηρούς καρπούς, σπόρους, λαχανικά φτωχά σε υδατάνθρακες.

Τι αποφεύγουμε;

Σε γενικές γραμμές στην κετογονική δίαιτα θα πρέπει να αποφεύγουμε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως όσπρια, σιτηρά, πολλά φρούτα, κάποια λαχανικά και τροφές πλούσιες σε ζάχαρη.

Μπορεί η δίαιτα αυτή να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Τα ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι η κετογονική δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Ένα από τα θετικά είναι ότι οι κετόνες μειώνουν την όρεξη και το αίσθημα της πείνας και αυτό καθιστά τη τήρηση της δίαιτας πιο εύκολη.

Οφέλη

Εκτός από τη διαχείριση συγκεκριμένων νευρολογικών παθήσεων (όπως για παράδειγμα επιληψία) και την απώλεια βάρους, υπάρχουν ενδείξεις και για κάποια ακόμη οφέλη στην υγεία. Οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, βελτίωση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών, μείωση λιπιδίων του αίματος.

 

Αρνητικά

Η κετογονική  δίαιτα οδηγεί σε ελλείψεις υγρών, βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών. Οι ουσίες αυτές βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα προϊόντα ολικής αλέσεως. Για αυτό το λόγο τα άτομα αυτά παραπονιούνται για ζαλάδα, ναυτία, χαμηλά επίπεδα ενέργειας , αυπνία, δυσάρεστη αναπνοή και δυσκοιλιότητα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να μειώσουμε τους υδατάνθρακες πιο σταδιακά. Είναι μια δίαιτα που μπορεί εύκολα να γίνει μονότονη.

 

Τελικά … να την ακολουθήσω ή όχι;

Με την προϋπόθεση ότι η δίαιτα αυτή ταιριάζει στις διατροφικές προτιμήσεις και συνήθειες του ατόμου, το ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό του, είναι καλοσχεδιασμένη από κάποιον ειδικό και περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και υγρά μπορεί να ακολουθηθεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα από κάποια άτομα, όχι όμως όλα (π.χ άτομα με διαβήτη). Ο προτεινόμενος χρόνος για να ακολουθήσει κάποιος την κετογονική δίαιτα είναι μέχρι και 3 μήνες. Θα πρέπει όμως να γίνεται τακτικός έλεγχος.