10)say yes …to travellers

Χρήστος Σιαΐνης, Travel Blogger

Το Ζαφείρι της Αδριατικής!

Αγαπημένοι SayYessers,
Την προηγούμενη εβδομάδα μπορεί να ταξιδέψαμε παρέα σε μια «χώρα τσέπης», στο Μαυροβούνιο, όμως στο σημερινό μας άρθρο θα μεταφερθούμε στο Westeros για τσάι και συμπάθεια με την αδίστακτη βασίλισσα Cercei Lannister .

Τα αγαπημένα σας «ταξιδιωτικά ψίχουλα» για ακόμη μια φορά είναι εδώ για να σας βοηθήσουν:
 Έχει έντονο μεσογειακό ταπεραμέντο!
 Έμβλημά της το νεράντζι.
 Από αυτή τη χώρα ξεκίνησε η καθιέρωση της γραβάτας ως ανδρικού αξεσουάρ.
 Αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Come on πείτε την αλήθεια. Πιστεύω πως καταλάβατε που το πάω ή καλύτερα που θα πάμε…  Μα φυσικά στο μαγικό……………Dubrovnik!
Let the journey begin….

Dubrovnik.
Κάπου τοποθετημένη μεταξύ Αδριατικής και Δειναρικών Άλπεων βρίσκεται η ομορφότερη πόλη της Κροατίας, μια υπέροχη καστροπολιτεία, το Dubrovnik.
Μια πόλη κόσμημα, η οποία αποτελεί και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1979, και αν και βομβαρδίστηκε ανηλεώς το 1990, κατάφερε να ανακάμψει σχετικά γρήγορα και να καθιερωθεί ως πόλος έλξης του διεθνούς τουρισμού.
Φυσικά, όπως καταλαβαίνετε το επίκεντρο όλων είναι το κάστρο απ’ όπου και θα πρέπει να ξεκινήσετε την βόλτα σας. Η είσοδος σας θα γίνει από την κεντρική πύλη Pile και ένας δρόμος 300 περίπου μέτρων αποτελεί την περαντζάδα μεταξύ των 2 πυλών (Pile & Ploce).
Βέβαια ο συγκεκριμένος δρόμος αποτελεί μόνο την αφετηρία, γιατί πλέον επιβάλλεται να χαθείτε στα λιθόστρωτα σοκάκια που πρόκειται να συναντήσετε.
Οφείλετε να τα εξερευνήσετε όλα, καθώς κάθε στροφή κα κάθε σοκάκι θα σας φέρουν σε επαφή με μια άλλη οπτική γωνία του κάστρου το οποίο και κατοικείται. Πολύχρωμα λουλούδια, απλωμένες μπουγάδες και μοναδικά αξιοθέατα σε κάθε σημείο. Έχοντας «μπλέξει» στα στενά θα συναντήσετε και τους θησαυρούς της πόλης τους οποίους και ΠΡΕΠΕΙ να επισκεφθείτε όπως, το γοτθικό Παλάτι του Εφημέριου, το Μοναστήρι των Φραγκισκανών, το Παλάτι Sponza, τη στήλη Orlando και τον Πύργο του Ρολογιού.
Σε περίπτωση που μου κουραστείτε και θέλετε να πιείτε ένα χυμό, ένα αναψυκτικό, ένα καφέ βρε αδερφέ τότε αποφύγετε την κεντρική πλατεία και προτιμήστε μικρά ειδυλλιακά καφέ κατά μήκος των τειχών.

Και για να μην σας τρομάζουν τα δαιδαλώδη στενά σας έχω ένα πολύ ωραίο tip για να μην μου χαθείτε. Όπου και να βρίσκεστε να ξέρετε πως στη μια άκρη του κάστρου βρίσκεται το καμπαναριό και στην άλλη το ρολόι!

Τείχη Κάστρου.
Αν νομίζατε πως δεν θα αναφερθώ καθόλου στα τείχη τότε είστε απλά γελασμένοι. Ενώ η πλειοψηφία των travel maniacs προτείνουν η περιήγηση να ξεκινάει από αυτά, προσωπικά σας προτρέπω να τα αφήσετε για το τέλος και θα σας εξηγήσω το γιατί.
Αρχικά λόγω του Game of Thrones οι τιμές για τον περίπατο στα τείχη είναι αρκετά τσουχτερές και κυμαίνονται κάπου στα 25-28€. Ωστόσο, μην σας αποτρέψει το κόστος καθώς η θέα θα σας αποζημιώσει. Το συνολικό tour διαρκεί περίπου 3-4 ώρες όμως αξίζει κάθε λεπτό, διότι η πανοραμική θέα της πόλης και της Αδριατικής θα σας αφήσουν ενεούς.
Φυσικά τώρα είναι η ευκαιρία να πάρουν φωτιά οι φωτογραφικές και τα κινητά!
Με λίγα λόγια αξίζει η περιπατητική σας εμπειρία να κλείσει με την εικόνα της θέας των τειχών!

Bonus Track Place
Νήσος Lokrum
Σε ελάχιστη απόσταση από το Dubrovnik βρίσκεται η νήσος Lokrum, την οποία απολαμβάνετε και από τα τείχη της πόλης.
 Το κόστος μετάβασης με καραβάκι είναι 20 € (aller – retour).
 Για τους πιο τολμηρούς είναι προσβάσιμο και κολυμπώντας.
 Ιδανικό για πεζοπορία.
 Εκεί θα βρείτε και πιστό αντίγραφο του Σιδερένιου Θρόνου, προσοχή όμως μη σκάσει μύτη κανένας δράκος της Khaleesi.

Useful tips:
 Προτείνεται να το επισκεφθείτε είτε άνοιξη είτε καλοκαίρι.
 Θα χρειαστείτε συνάλλαγμα καθώς το νόμισμά τους είναι το κούνας.
 Η κουζίνα τους έχει έντονες επιρροές από την ιταλική οπότε δεν θα πεινάσετε.

Καλές εξορμήσεις και μην ξεχνάτε το moto μας…..we say YES to travel!!