14)Βερολίνο, το ευρωπαϊκό ψηφιδωτό των πολιτισμών

Μια πόλη με διαρκώς εξελισσόμενη ταυτότητα. Αυτό είναι το Βερολίνο!

Ίσως να μην το γνωρίζετε, αλλά η πρωτεύουσα της Γερμανίας είναι η πιο πολυπολιτισμική πρωτεύουσα της Ευρώπης! Η πόλη όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να επηρεάσουν και να επηρεαστούν, να δημιουργήσουν και να αφήσουν το στίγμα τους.

Οι Βερολινέζοι λένε ότι το Βερολίνο σε κάθε γωνιά του μπορεί να θυμίζει Γερμανία, αλλά δεν είναι Γερμανία!

Φύγαμε!

Ξεκινάμε την περιήγησή μας από την Alexander Platz ή Αlex, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι την πλατεία αλλά και τη γύρω περιοχή. Στην Alexander Platz συναντάμε το ψηλότερο κτήριο της πόλης που έχει πανοραμική θέα και γι’ αυτό  αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Η πόλη θεωρείται επίπεδη, οπότε αξίζει να την περπατήσετε για να νιώσετε τον παλμό της! Θα συναντήσετε ενδιαφέροντες καλλιτέχνες του δρόμου και ανθρώπους από κάθε γωνιά της γης που κάνουν το Βερολίνο να μοιάζει με υπέροχο ψηφιδωτό πολιτισμών.

Ο ποταμός Spree διασχίζει το Βερολίνο και πολλά από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα βρίσκονται στις όχθες του. Μια κρουαζιέρα επιβάλλεται! Θα θαυμάσετε όχι μόνο την αρχιτεκτονική αλλά και την κουλτούρα του σύγχρονου Βερολίνου. Όταν ο καιρός είναι καλός οι Γερμανοί δεν χάνουν την ευκαιρία να κάνουν πικ νικ δίπλα στο ποτάμι.

Must-see

Το νησί των Μουσείων είναι ένα συγκρότημα μουσειακών χώρων που περιβάλλεται από νερό. Το περίφημο μουσείο της Περγάμου πρέπει να το δείτε! Ο βωμός της Περγάμου χαρακτηρίζεται από πολλούς ως το 8ο θαύμα του κόσμου.

Το μνημείο του ολοκαυτώματος αφιερώθηκε το 2005 στους Εβραίους που είχαν δολοφονηθεί από τις δυνάμεις του Χίτλερ. Δεν υπάρχει καμία επιγραφή. Δεν αναφέρονται ονόματα ή ημερομηνίες. Στόχος της κατασκευής αυτού του μνημείου που αποτελείται από 2.711 πλίνθους είναι να δημιουργηθεί στον επισκέπτη η αίσθηση του αποπροσανατολισμού.

Η Πύλη του Βραδεμβούργου χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και μπορεί να ανακαλύψει κανείς σύμβολα της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Το σχέδιο βασίζεται στα προπύλαια της Ακρόπολης των Αθηνών.

Το κτήριο του Κοινοβουλίου συμβολίζει της επάνοδο της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή σκηνή. Έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές από τον Β παγκόσμιο πόλεμο και χτίστηκε από την αρχή.

Το Τiergarten είναι ένα δάσος στην καρδιά της πόλης που έχει έκταση 2.104 στρέμματα! Οι πλανόδιοι καλλιτέχνες δίνουν μια ξεχωριστή νότα στην περιοχή.

We love aqua!

Αν σας αρέσουν τα πρωτότυπα ενυδρεία μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Aquadom! Χρειάζεται 1 εκατομμύριο λίτρα νερό για να γεμίσει! Το ύψος του είναι 25 μέτρα και λειτουργεί ως ασανσέρ! Εκεί ζουν πολλά είδη ψαριών. Και ξαφνικά ο Νέμο με την παρέα του θα εμφανιστεί μπροστά σας!

 

Το μαγικό ραβδάκι της Τέχνης

Για 28 ολόκληρα χρόνια ένα τείχος χώριζε τη Γερμανία στα δύο. Το τείχος της ντροπής έχει μεταμορφωθεί σε μία υπέροχη γκαλερί έργων τέχνης. Το 1989 το τείχος κατεδαφίστηκε και αυτό σηματοδότησε μια νέα εποχή. Η Γερμανία επανενώθηκε!

Αποχαιρετώντας το Βερολίνο νιώθουμε ότι όχι μόνο κατάφερε να αναγεννηθεί από τις στάχτες του, αλλά και να μεταμορφωθεί σε μία ανοιχτή και εξαιρετικά φιλόξενη πόλη!

Ο Ιούλιος είναι ιδανικός μήνας για ένα ταξίδι στο Βερολίνο. Ψήνεστε; Ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω βίντεο

Της Βένιας Αντωνίου