14)Barbeque Day

 

To Barbecue Day γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Ιουλίου!

Η ευρέως επικρατέστερη άποψη είναι ότι η λέξη Barbecue προέρχεται από το “barbacoa” που είναι μία Ισπανική λέξη. Η Ισπανική λέξη είναι μετάφραση της λέξης “Barabicoa” της φυλής Taino της Καραϊβικής το οποίο σημαίνει ένα ξύλινο ράφι  στο οποίο ψήνεται το κρέας πάνω από τις φλόγες.

Η ιστορία του ίδιου του μπάρμπεκιου είναι πολύ πιο ξεκάθαρη από την ετυμολογία της λέξης. Για διάφορους λόγους ο χοίρος έγινε το επίκεντρο της κουζίνας του Νότου των ΗΠΑ. Οι κύριοι λόγοι ήταν ότι οι χοίροι είχαν χαμηλό κόστος συντήρησης και ότι υπήρχαν σε τρομακτική αφθονία.

Στις αρχές του εικοστού αιώνα το μπάρμπεκιου εμφανίστηκε και στα εστιατόρια! Ο Νότος σιγά σιγά από την αγροτική ζωή πέρασε σε μια πιο αστική και βιομηχανική ζωή. Τα παντοπωλεία πλέον παρείχαν το κρέας και τα εστιατόρια ανέλαβαν το χρονοβόρο καθήκον του αργού ψησίματος, με αποτέλεσμα οι γιορτές να γίνονται στα εστιατόρια!

Η ιστορία του μπάρμπεκιου μπορεί να θεωρηθεί έμβλημα της ιστορίας του Νότου. Τα τελευταία 70 χρόνια το μπάρμπεκιου έχει ακμάσει ακόμα περισσότερο. Οι τοπικές σπεσιαλιτέ και η χρονοβόρα φύση της προετοιμασίας έχουν διατηρήσει την μοναδικότητα του, με αποτέλεσμα να μην απορροφηθεί από τις μεγάλες αλυσίδες ταχυφαγείων!