8)Παγκόσμια Ημέρα Αθλητικογράφων: Special Guest o Kώστας Κετσετζόγλου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αθλητικογράφων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Ιουλίου, ο διακεκριμένος αθλητικογράφος Κώστας Κετσετζόγλου παραχώρησε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο Say Yes …to the Press.

Πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την αθλητική δημοσιογραφία και τι σας οδήγησε σε αυτό το μονοπάτι;

Από 8-9 χρονών διάβαζα σχεδόν καθημερινά αθλητικές εφημερίδες και ό,τι περιοδικό κυκλοφορούσε. Από τότε έλεγα πως θέλω να γίνω δημοσιογράφος. Για κάποιο λόγο ήταν η μόνη δουλειά που ήθελα να κάνω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου και τα κατάφερα στα 27 μου, όταν αποφάσισα να αρχίσω από το μηδέν.

Είχατε πρότυπα; Ποιους συναδέλφους σας θαυμάζατε ως παιδί;

Πρότυπο ως παιδί είχα -όπως όλοι τότε- τον Γιάννη Διακογιάννη. Δάσκαλό μου δεν έχω κάποιον αλλά κορυφαίο ρεπόρτερ στα αθλητικά θεωρώ τον Κώστα Νικολακόπουλο. Στο γράψιμο είχα επιρροές από τη στήλη αντί-χούλιγκαν στον Δικέφαλο, τη στήλη “Αποδυτηριάκιας” στον Φίλαθλο και τα editorial του Πέτρου Κωστόπουλου.

Στην καριέρα σας έχετε καλύψει πολλά αθλητικά γεγονότα. Ποια σας έχουν μείνει αξέχαστα και γιατί;

Επειδή ως οπαδός ήμουν στα γήπεδα από 10 χρονών δυσκολεύομαι λίγο να ξεχωρίσω το πώς μου έμειναν στο μυαλό κάποια μεγάλα ματς ή άλλα γεγονότα. Είναι πάρα πολλά. Θα ξεχωρίσω την αποστολή στο Ρίο για το Διηπειρωτικό κύπελλο μπάσκετ που κατέκτησε η ΑΕΚ. Ήταν μοναδική εμπειρία. Όπως και η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων. Έχω αδικήσει δεκάδες άλλα.

Τι πρέπει να έχει ένας αθλητικογράφος για να θεωρείται καλός και τι θα τον κάνει να ξεχωρίσει;

Ως ρεπόρτερ όταν γράφει ή λέει κάτι οι συνάδελφοί του να το αναπαράγουν χωρίς να ρωτάνε καν. Ως αρθρογράφος να προκαλεί και να συγκινεί. 

Οι τρεις αγαπημένες σας αθλητικές προσωπικότητες είναι …

Πύρρος Δήμας, Νίκος Γκάλης, Σπύρος Γιαννιώτης. Και μία κατηγορία μόνος του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

Υπήρξαν στιγμές που μετανιώσατε για το επάγγελμα που ακολουθήσατε; Αν δεν ήσασταν αθλητικογράφος θα ήσασταν…

Ούτε δευτερόλεπτο. Για το μόνο που μετάνιωσα είναι ότι ξεκίνησα στα 27 μου αλλά καταλήγω ότι μάλλον μου έκανε καλό το ότι είχα εμπειρία κι από άλλες δουλειές πριν μπω στη δημοσιογραφία.

Της Βένιας Αντωνίου

Λεζάντα: Κώστας Κετσετζόγλου, Διακεκριμένος Αθλητικογράφος