4)say yes …& safety comes first

Μενέλαος Κόκκινος, Scheme Manager of Environmental and Energy Management Systems.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πλαστικής Σακούλας (International Plastic Bag Free Day ) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Ιουλίου και παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για να διαχυθεί το μήνυμα «ότι ένας κόσμος χωρίς πλαστικές σακούλες είναι εφικτός».

 Σύμφωνα με έρευνες κάθε λεπτό χρησιμοποιούνται 1.000.000 σακούλες σε όλο τον κόσμο. Κάθε πλαστική σακούλα χρησιμοποιείται κατά μέσο όρο για λιγότερο από 25 λεπτά της ώρας και ύστερα πετιέται. Όμως, η διάρκεια ζωής της φθάνει από 100 έως 500 χρόνια πριν αποσυντεθεί πλήρως.

 Για αυτό η περιβαλλοντική νομοθεσία που αφορά τις πλαστικές σακούλες καθίσταται όλο και πιο αυστηρή. Ειδικότερα σύμφωνα με το άρθρο 6 Α του νόμου 2939/2001 (όπως έχει τροποποιηθεί με το άρθρο 97 του ν. 4685/2020), από 1.1.2021 επιβάλλεται στους καταναλωτές η καταβολή περιβαλλοντικού τέλους, ανά τεμάχιο πλαστικής σακούλας μεταφοράς, με εξαίρεση τις βιοαποδομήσιμες (ή βιοαποικοδομήσιμες) και λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς, που καλύπτουν τις απαιτήσεις του προτύπου EN 13432.  Μετά την εφαρμογή του μέτρου αναμένεται η ποσοτική μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης μέχρι το 2026.

 Επίσης πρόσφατα ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου για την Ανακύκλωση, σύμφωνα με το οποίο, από την 1η Ιανουαρίου 2025, οι πλαστικές σακούλες μεταφοράς θα περιέχουν υποχρεωτικά τουλάχιστον τριάντα τοις εκατό (30%) ανακυκλωμένο πλαστικό. Επίσης ορίζεται εισφορά για πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης η οποία μειώνεται κατά πενήντα τοις εκατό (50%) για τις πλαστικές συσκευασίες που περιέχουν τουλάχιστον τριάντα τοις εκατό (30%) ανακυκλωμένο υλικό.

 Η TÜV AUSTRIA, ανταποκρινόμενη στις αυξανόμενες ανάγκες της αγοράς και χρησιμοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία της έχει αναπτύξει Ιδιωτικά Σχήματα Πιστοποίησης,  που σχετίζονται με Περιβαλλοντικούς Ισχυρισμούς και Υπηρεσίες που ειδικεύονται στα πλαστικά, όπως :

  • To OK Compostτο οποίο καλύπτει τις απαιτήσεις του προτύπου EN 13432 και αποτελεί το πλέον αναγνωρισμένο σήμα βιοπλαστικών, με περισσότερο από 5.000 πελάτες παγκοσμίως 
  • Το Ok Recycledτο οποίο επιβεβαιώνει μετρήσιμα το ποσοστό ανακυκλωμένου πλαστικού που χρησιμοποιείται στο τελικό προϊόν.
  • Την πιστοποίηση σύμφωνα με το Πρότυπο ISO 14001 για τη δημιουργία Συστήματος σχετικά με την Περιβαλλοντική Διαχείριση σε μια επιχείρηση. Η εν λόγω πιστοποίηση εστιάζει στην αναγνώριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των δραστηριοτήτων της και έχει στόχο την επιτυχή διαχείρισή τους και τελικά τη βελτίωση της επίδοσής της στον τομέα αυτό.
  • Την Επαλήθευση Εκπομπών Αερίου Θερμοκηπίου EUETS κατά ISO 14064.

 Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε το Link