3)Φρεσκούλης: Let’s celebrate Fresh Spinach Day!

Pile of fresh spinach savoy leaves and vintage knife on dark wooden table.

 

Το σπανάκι είναι μια τροφή ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον οργανισμό μας, δεδομένου ότι αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων για αυτό και στις 16 Ιουλίου γιορτάζουμε την Fresh Spinach Day!

Tips για να απορροφήσουμε μεγαλύτερη ποσότητα σιδήρου

Συνοδεύοντας το σπανάκι με κάποιο τρόφιμο που περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, καταφέρνουμε να απορροφήσει ο οργανισμός μας ακόμα περισσότερο σίδηρο.

Προσθέστε λοιπόν στο σπανάκι λεμόνι, ντομάτα ή πιπεριά και θα είναι ακόμα πιο ωφέλιμο για εσάς!

 

Ωφελεί και δεν παχαίνει

Ένα φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι έχει μόλις 23 θερμίδες! Μπορείτε να το καταναλώσετε ωμό σαν σαλάτα, μαγειρεμένο στον ατμό ή συνδυασμένο με ρύζι ή μέσα σε πίτες! Ένα πιάτο σπανακόρυζο αντιστοιχεί περίπου σε 230 θερμίδες, ενώ περίπου τις ίδιες θερμίδες έχει ένα κομμάτι σπανακόπιτας.

 Το σπανάκι προστατεύει την καρδιά μας

Χάρη στα αντιοξειδωτικά του, το σπανάκι θωρακίζει τα αγγεία, προστατεύοντας από καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Πιείτε σπανάκι!

Ο χυμός από σπανάκι είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α, που συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των ματιών. Επίσης, περιέχει υψηλές ποσότητες λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, δύο αντιοξειδωτικά που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγιούς όρασης. Μία κούπα χυμού περιέχει περίπου το 35% της απαιτούμενης ημερήσιας ποσότητας  βιταμίνης C που πρέπει να προσλαμβάνουμε σε καθημερινή βάση.

 

Σπανακοκεφτέδες με πατάτες και σως γιαουρτιού

 

Υλικά:
Για τους σπανακοκεφτέδες  (22-25 κεφτεδάκια)
  • 1 συσκευασία Σπανάκι Φρεσκούλης
  • 450 γρ. πατάτες, σε κυβάκια
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 40 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 20 γρ. νιφάδες βρώμης
  • ½ κ.γ. πάπρικα, γλυκιά
  • Πιπέρι
  • Αλάτι

Για την σώς

  • 2 κ.σ. τυρί κρέμα
  • 4 κ.σ. γιαούρτι
  • 2 κ.γ. ελαιόλαδο
  • ⅔ κ.γ. κουρκουμά
  • 1 κ.γ μουστάρδα σε σκόνη (σινάπι)

Εκτέλεση

  1. Σε ένα κατσαρολάκι με νερό που βράζει ρίχνω τις πατάτες και τις αφήνω να βράσουν για 5′.

  2. Παράλληλα, ζεσταίνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

  3. Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το τσιγαρίζουμε για 1′.

  4. Προσθέτουμε στο τηγάνι το πλυμένο σπανάκι Φρεσκούλης και αφήνουμε να χάσει τον όγκο του ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα για 3-4′.

  5. Στη συνέχεια αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε το σπανάκι σε ένα μπολ ανάμειξης.

  6. Στο μεταξύ είναι έτοιμες και οι πατάτες τις οποίες σουρώνουμε και πολτοποιούμε με μία πρέσα για πουρέ ή ένα ραβδομπλέντερ.

  7. Αφήνουμε να κρυώσουν για λίγα λεπτά οι πατάτες και στη συνέχεια τις μεταφέρουμε στο μπολ με το σπανάκι.

  8. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° στις αντιστάσεις.

  9. Σε ένα μεγάλο ταψί στρώνουμε μία αντικολλητική επιφάνεια.

  10. Προσθέτουμε στο μπολ και τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή τον άνηθο, τη φέτα, τη βρώμη, την πάπρικα και αλατοπιπερώνουμε.

  11. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας τα υλικά να ενωθούν καλά.

  12. Λαδώνουμε ελαφρώς τα χέρια μας και πλάθουμε τους σπανακοκεφτέδες.

  13. Μεταφέρουμε στο ταψάκι και ψήνουμε για 25-30′ ή μέχρι να χρυσαφίσουν.

  14. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για τη σως και σερβίρουμε τους σπανακοκεφτέδες.

Η συνταγή είναι για το site του Φρεσκούλη (www.welovesalads.gr) από την Littlehands και μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ.