7)Τάρτα σοκολάτα-πραλίνα

 

Σταμάτης Σουβλέρης, Executive – Pastry Chef
  • Για τη ζύμη θα χρειαστούμε:

63 gr βούτυρο

38 gr ζάχαρη άχνη

1 βανίλια

17 gr αβγά

113 gr αλεύρι

13gr κακάο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ομογενοποιούμε σε μίξερ το βούτυρο, την άχνη και τη βανίλια. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το κακάο και τα προσθέτουμε μαζί με τα αβγά στο μίγμα.

Ομογενοποιούμε

Ανοίγουμε τη ζύμη και φορμάρουμε σε φόρμα για τάρτα. (3,2 εκ ύψος).

Ψήνουμε στους 160-165ᴼC για 25’.

 

  • Για την ganache θα χρειαστούμε:

370 gr κρέμα γάλακτος

370 gr γάλα

145 gr ζάχαρη

3 τμχ. βανίλια

120 gr κρόκους αβγών

500 gr σοκολάτα υγείας (ΙΟΝ 3011)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αρχικά σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα.

Στη συνέχεια φτιάχνουμε μια anglaise. Δηλαδή, βράζουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τη ζάχαρη, τη βανίλια.

Σε ενα μπολ ρίχνουμε λίγες κουταλιές από το ζεστό μίγμα στους κρόκους αβγού και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν θερμοκρασία και στη συνέχεια τα ρίχνουμε στο μείγμα μας.

Βράζουμε μέχρι τους 85ᴼC, όπου παστεριώνεται ο κρόκος, και αρχίζει να δένει η λεκιθίνη του αβγού.

Αφού βράσει περνάμε το μίγμα από σινουά για να μην αφήσει σβόλους το αβγό.

Κατευθείαν τοποθετούμε το μπολ μέσα σε παγάκια για να αποφύγουμε τα μικρόβια.

Ανακατεύουμε, μόλις η θερμοκρασία φτάσει στους 45ᴼC την ενσωματώνουμε στη λιωμένη σοκολάτα.

  • Για την πραλίνα θα χρειαστούμε:

360 gr φουντούκι (το καβουρδίζουμε στον φούρνο για 10’)

160 gr κρυσταλλική ζάχαρη

60 gr νερό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα τηγάνι βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό για να κάνουμε μια καραμέλα μέχρι τους 115-120ᴼC.

Όταν θα είναι στους 90ᴼC προσθέτουμε το φουντούκι (όπως είναι με τη φλούδα) και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να φτάσει στους 140ᴼC. Απλώνουμε σε λαδόκολλα το μίγμα και αφήνουμε να κρύωσει.

Στη συνέχεια το χτυπάμε στο multi. Αν θέλουμε για να το βοηθήσουμε μπορούμε να βάλουμε 2-3 σταγόνες ηλιέλαιο ή φουντουκέλαιο. Το μίγμα μας θα πάρει την μορφή πάστας ώστε να μπορούμε να το απλώσουμε.

 

  • ΣΤΗΣΙΜΟ:

Παίρνουμε την ψημένη ζύμη και απλώνουμε την πραλίνα.

Από πάνω βάζουμε την ganache, (αν θέλουμε βάζουμε ένα biscuit ή ένα παντεσπάνι πριν την ganache) και γεμίζουμε μέχρι πάνω την τάρτα. Τοποθετούμε ψυγείο να σταθεροποιηθεί και απολαμβάνουμε!